Velike zelene oči

Žanrmladinski roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2005
Založba
Prevod Alenka Veler
Ključne besede Slepota
Število strani

186

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"... in ker nisem mogla več videti in slišati, me tudi ni bilo več. Enostavno sem izginila, postala sem nevidna in ni me bilo mogoče najti. Ne samo da nisem našla svojih rok, dlani in preostalega telesa, tudi bolnišnične sobe, v kateri sem ležala, nisem našla. Nisem našla dneva in noči. Edino, kar je bilo, je bila tema. Vedno in povsod tema."

Lenino poletje je bilo usodno. Mokra cesta, nesreča in posledice: nenadna slepota. Šestnajstletnica bi ob nenadni slepoti najraje umrla, jezna je na vse in vsakogar. Oslepele največkrat prizadene izguba samostojnosti, odvisnost od drugih. Pri adolescentih se obenem pojavi cel kup vprašanj o sprejemljivosti v družbi, iskanju partnerja, kup vprašanj, ki se tičejo pomilovanj, spotikanj, smešnosti in o vsem, povezanim z odraščanjem. Prelepo dekle Lena z velikimi zelenimi očmi se dvigne. Se zaljubi. Zaživi spodobno, čeravno slepa. Zgodba, napisana po resničnih dogodkih.

“Divji jesenski dež je bil ob moje okno. Enkrat sem slišala, da je zazvonil telefon in kmalu zatem je mama spet prišla v sobo. “Jana kliče, Lena,” je rekla in mi hotela v dlan stisniti brezžični telefon. “Ne morem…” sem brez moči šepetala. “Potem pa Jani to sama povej, prekleto…” je razdraženo zasikala mama, mi vrgla telefon na odejo in glasno zaprla vrata za sabo. Omahujoče sem potipala za slušalko in jo dvignila k ušesu. (str.170)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Velike zelene oči.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 175
Komentarji: 0
Število ocen: 7
Želi prebrati: 8
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 16