Ni poti nazaj

Žanrmladinski roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaIzola, 2020
Založba
Prevod Mateja Malnar Štembal
Ključne besede Najstniki, Ljubezen, V mladinskem leposlovju, Prijateljstvo, Mladostniki, Družinski odnosi, Otroci in odrasli, Otroci, Nosečnost, Starši
Število strani

154

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Jana Frey je nemško-švicarska pisateljica za otroke in mladino. Lilly (štirinajstletno dekle) in David (sedemnajstletni mlad glasbenik) se zaljubita in zgodi se nepričakovana nosečnost. Kljub temu, da je okolica bolj naklonjena temu, da bi Lilly nosečnost prekinila in naprej živela normalno najstniško življenje, se Lilly odloči, da bo otroka obdržala. Kljub podpori Davidovih staršev, Lillyjine mame in očima ter prijateljic, je zgodba težka. Brezskrbno najstniško življenje se kar naenkrat konča in Lilly odraste v trenutku. Že med nosečnostjo se odnos med njo in Davidom skrha, dokončno pa se skrha, ko se rodi Camillo in je zanj potrebno prevzeti vso odgovornost. Kljub temu, da je res težko, se Lilly trudi in poskrbi zase in za Camilla, David pa pri svojih sedemnajstih letih te odgovornosti ni sposoben prevzeti. Bolj je osredotočen nase, na glasbo in svojo novo ljubezen. Življenje z Lilly namreč ni več zabavno, ampak polno izzivov. Lilly se sicer odloči in da Camilla za določeno obdobje v rejniško družino, ga pa redno obiskuje in je del njegovega življenja. Za Davida tega ne moremo reči. Zgodba je med dogajanjem polna pretresljivih opisov o tem, kako je Lilly doživljala nosečnost in rojstvo svojega sina. Na Lilly je sicer močno vplivala tudi odsotnost njenega očeta. Kljub vsemu pa je zaradi očetovega fotoaparata spoznala Davida in po težki preizkušnji najstniške nosečnosti spet zadihala s polnimi pljuči. Vsekakor ni bilo več poti nazaj, poti v obdobje pred Camillom in pred nosečnostjo. Se je pa na koncu teme pokazala luč v obliki nove ljubezni zanjo in za njenega sina. Vztrajanje se je izplačalo.

“Iz dnevne sobe sem slišala Camillov jok, ki mi je prebadal glavo kot vbodljaji z nožem. V tistem trenutku sem sovražila ves svet, še najbolj pa Davida, ki je kar odšel in me pustil samo. Kako je lahko to naredil? Zakaj jaz tega ne morem narediti? Camillo je tako njegov otrok kot moj. Za delček sekunde sem se spomnila na svojega očeta, ki je tudi odšel in pustil mojo mamo samo. Samo z mano. Nikoli, nikoli, nikoli nočem imeti več nič z njim … V tistem trenutku je moj pogled obstal na fotografiji moje poljske babice, ki je bila še vedno pritrjena na magnetno tablo nad kredenco. Zastrmela sem se neposredno v njen bledi, resni, izčrpani obraz. Kot da bi gledala svojo zrcalno sliko. Enake utrujene oči, enak razdražen pogled, v katerega sem zrla vsakič, ko sem se v zadnjem času pogledala v ogledalo. In potem je Lilli Milewski zrla v Jirino Milewski, dokler se ni fotografija zabrisala pred očmi …” (str. 133)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ni poti nazaj.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 25
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2