Temina

4,3
(15)
Žanrdružbenokritični roman, kriminalni roman, psihološki roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Prevod Andrej Hiti Ožinger
Ključne besede Umori, Odraščanje, Revščina
Število strani

470

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

15-16 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Temačna zgodba o revščini, odraščanju in iskanju zakopane resnice.

Mračni psihološki roman, po katerem je bil leta 2015 posnet film z Charlize Theron v glavni vlogi, nam pripoveduje zgodbo dvaintridesetletne Libby Day, ki se odvija petindvajset let po grozljivem zločinu. Neke noči leta 1985 namreč na njihovi kmetiji nekdo ustreli in s sekiro pobije njeno mamo in eno sestrico, drugo sestrico pa zaduši. Za umore obtožijo in zaprejo Libbyjinega brata Bena, petnajstletnika, ki pade v splošno nemilost zaradi drugačnosti, druženja z napačnimi ljudmi in poslušanja napačne glasbe. Danes, petindvajset let kasneje, je Libby čustveno uničena ženska, ki se trudi iz zavesti odstraniti vsako misel na pokol in brata Bena, katerega je s svojim pričanjem pomagala spraviti v zapor. Šele ko ji zmanjka denarja – vsa ta leta je namreč živela od miloščine, denarja, ki ga je dobivala od ljudi, ki so sočustvovali z njeno tragedijo – se mora izvleči iz otopelosti. Ravno v tem času ji čudaški klub ljubiteljev zločinov ponudi plačilo za vsak podatek o njeni družini ter za pogovor z očetom in bratom v zaporu. Libby, ki se ji to zdi lahko zaslužen denar, se s tem potopi v temno zgodovino svoje družine.
Mračna psihološka študija truda za preživetje Libbyjine matere samohranilke, ki je s štirimi otroki na robu tega, da izgubi kmetijo, skupaj s travmo odraščanja petnajstletnega fanta, ki nikakor ne najde svojega mesta in ga revščina globoko bremeni, na koncu usodno zaplete niti v tragedijo, ki je žalostno utemeljena in še kako mogoča ne le v kriminalnem romanu.

“Ves moj načrt se je zdel izjemno otročji. Se bom šla res pogovarjat z ljudmi, ki so mi morda pobili družino? Bom res poskusila kaj rešiti? Bi res lahko verjela, da je Ben nedolžen, ali bo to za vedno le želja? In ali bi bila najhujši lopov v zgodovini, če bi bil res nedolžen? Spreletel me je tisti neznanski občutek, ki ga dobim, tik preden opustim kak načrt, tisti močni piš zraka, ko spoznam, da ima moja genialna zamisel napake, jaz pa nimam ne pameti ne moči, da bi jih odpravila.” (112)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Temina.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 41
Komentarji: 0
Število ocen: 15
Želi prebrati: 11
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 22

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja