Svet za rešetkami

Žanrmladinski roman, problemski roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaIzola, 2019
Založba
Prevod Aleksandra Ardalić
Ključne besede Družinski odnosi, Fantje, Mladoletni prestopniki, Nasilje, Odraščanje
Število strani

165

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

V romanu, ki temelji na resnični zgodbi, spoznamo najstnika Julija in njegovo težko otroštvo. Živi v družini, kjer depresivna mama ne skrbi zanj in za sestrico Patricijo, ampak vse dni poležava, gleda televizijo, je nezdravo hrano, kadi in popiva. Njena pozornost je namenjena le dvema mačkoma, za katera kupuje hrano. Julijeva stiska se poglablja s težavami v šoli in s posmehovanjem vrstnikov. Ko v njegovo življenje stopi očim Adam, se zdi, da je svet nekoliko lepši, saj se razumeta in veliko časa preživita skupaj. Patricija se preseli k svojemu očetu, ker jo Adam pretepa, Julij pa svojega očeta pravzaprav nikoli ni poznal. Julij postaja vedno bolj jezen in odzove se z nasiljem in vedno globlje tone v svet kriminala. Veliko tava pa ulicah in skuša pomanjkanje reševati s tatvinami po trgovinah. Spozna tudi deklico Mio, v katero se zaljubi. Na ulici se spoprijatelji z Noahom, s katerim skupaj ropata in fizično napadata starejše. Zaradi nasilnih dejanj se Julij kmalu znajde v prevzgojnem domu in njegovo življenje se vse bolj zapleta.

“Zakaj imajo nekateri ljudje lahko življenje, drugi pa tako težko? Pravično to ni. Ampak očitno je svet enostavno nepravičen… S tem se je treba sprijazniti, če nočeš, da se ti zmeša! sem zvečer zapisal v svojo beležko.” (str. 162)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Svet za rešetkami.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 282
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 5