Brezbarvni Tsukuru Tazaki in njegova leta romanja

4,3
(21)
Žanrdružbeni roman
Narodnostjaponska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Prevod Aleksander Mermal
Ključne besede Identiteta, Ljubezen, Odnosi, Prijateljstvo, Spomini
Število strani

354

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Težko pričakovani novi roman sedaj že kultnega japonskega pisatelja Harukija Murakamija (ki se mu zadnjih nekaj let vsakič znova za las izmuzne Nobelova nagrada za književnost) je končno ugledal luč sveta tudi v slovenščini (izvirnik je izšel že leta 2013). S tokratnim romanom se avtor od tako specifičnega “murakamijevskega” magičnega realizma, ki ga poznamo iz romanov Kafka na obali, Kronika ptiča navijalca in 1Q84, vrača k bolj realističnemu pisanju, s katerim je zaslovel predvsem v uspešnici Norveški gozd.

Brezbarvni Tsukuru (edini izmed prijateljev, katerega ime in priimek ne pomenita nobene barve) je bil v mladosti nepovratno zaznamovan z nenadno prekinitvijo stikov s strani svojih štirih (barvnih) prijateljev (Modrega, Rdečega, Črne in Bele), s katerimi so bili nenavadno močno povezani. Vendar pa za to izločitev iz kroga tako ljubih mu prijateljev ni nikoli izvedel razloga. Sedaj živi v Tokiu, “begunec pred lastnim življenjem”, star 36 let. Ko se spusti v ljubezensko razmerje s Saro, ga ta spodbudi, da naj vendarle razišče, zakaj je prišlo do tako grobe prekinitve stikov in si tako skuša povrniti vsaj nekaj miru, ki ga je vsa ta leta zaman iskal. Tsukuru spozna, da je tudi v dobro ohranitve in poglobitve zveze s Saro, nasvet vreden upoštevanja, in se tako poda na težko pot soočanja s svojimi prijatelji in z resnico … Na tej poti med drugim spozna, da “srca ljudi niso nujno povezana samo v spokoju. Če kaj, jih lahko povežejo rane.”

Glej tudi:

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Brezbarvni Tsukuru Tazaki in njegova leta romanja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 73
Komentarji: 0
Število ocen: 21
Želi prebrati: 15
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 43

Morda vam bo všeč tudi