Uboj komturja

Žanrdružbeni roman, fantastični roman
Narodnostjaponska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2021
Založba
Prevod Domen Kavčič
Ključne besede Fantastična bitja, Potovanje, Ločitev, Slikarstvo, Samota, Umetnost, Fantastični svetovi
Število strani

2

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

< 1 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Če je bil vse to sen, je bil sen ves moj svet."

Haruki Murakami je ljubiteljem svoje literature ponovno postregel z obsežnim romanom, ki zadosti vsem pričakovanjem in poskrbi za edinstveno bralno potovanje. Pripoved teče kot počasna reka, mirno in pazljivo se dotika vsakega kamenčka ob svoji strugi, vmes pa jo pogosto razburkajo nenavadni dogodki in pojavi. Podlago branju daje glasba, predvsem klasična, rdečo nit pa spleta umetnost kot eden vodilnih motivov. Umetnost z lepoto in silovitostjo, odrešilno močjo, tiha pričevalka o preteklosti … Glavni protagonist, neimenovani šestintridesetletni portretist, se po razpadu partnerske zveze umakne v samotno hišo sredi slikovite pokrajine, nekoč v lasti slavnega slikarja. Po naključju na zaprašenem podstrešju odkrije njegovo nepoznano delo Uboj komturja z upodobitvijo uvodnega, krutega prizora iz opere Don Giovanni. Nepričakovano odkritje umetnine je kot nekakšna vzmet za vse nadaljnje dogajanje. Sklene poznanstvo z Meniškim, sosedom z nasprotnega brega, zajame ga neusahljivi ustvarjalni žar po slikanju, ko prične njegov mir motiti nenaden nočni zvok, pozvanjanje, čigar sled vodi k skrivnostni jami. Na tem mestu zgodbo ovije mističnost, odslej je zaman iskati logična pojasnila. Prehod v vzporedni svet, ideje v fizični podobi, duhovi, ki premagujejo zakone časa in prostora, žive metafore, sanje z zmožnostjo spreminjanja življenja v realnosti – vse to zabriše mejo med resničnim in neresničnim ter Murakamijevega negotovega junaka vodi po poti samorefleksije k pomembnemu spoznanju.

Glej tudi:

Kadar se spominjam takratnega dogajanja (ja, med pisanjem brskam po spominih izpred nekaj let), verjetno ravno zato teža dogodkov, njihov vtis in medsebojne povezave občasno klecnejo in ne najdejo trdne opore, in se njihov logični red brž zamenja, če z njih le za hip odvrnem pogled. Kljub temu bom napel vse moči in se trudil o njih pripovedovati sistematično in logično. Kdove ali ne bo to vseeno jalov poskus; pa vendar se želim držati zasilnega merila, ki sem si ga izdelal – enako mrzlično, kakor se nebogljen plavalec oklene kosa lesa, ki mu po naključju priplava naproti. (str. 12)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Uboj komturja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 39
Komentarji: 0
Število ocen: 8
Želi prebrati: 8
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 9