Moja sijajna kariera

4,7
(11)
Žanrdružbenokritični roman, ljubezenski roman, psihološki roman
Narodnostavstralska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Prevod Katarina Mahnič
Ključne besede Ljubezen, Podeželje, Dekleta, Neodvisno življenje
Število strani

309

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Neukročena trmoglavka

Slavna avstralska pisateljica Miles Franklin, rojena l. 1879, je pričujoči roman napisala pri rosnih devetnajstih letih. Čeprav je bila knjiga ob izidu deležna tudi ostrih kritik, je kmalu postala uspešnica, dandanes spada med avstralske klasike. Glavna junakinja pripovedi je Sybylla, bistro in uporniško podeželsko dekle, rojeno v nekoč premožni družini z veliko otroki. Selitev ter očetov alkoholizem sta rodbino pahnili v garanje za skromno preživetje. Mama bridko občuti Sybyllin obup, zato pošlje najstnico za nekaj časa v varstvo babici, teti in stricu, ki živijo na čudovitem posestvu brez denarnih skrbi. Tu se Sybylla razcveti, očara pa tudi čednega in bogatega soseda Harolda, ki se želi poročiti z njo. Čeprav ji je Harold všeč, muhasto dekle fanta zavrača, saj si želi le neodvisnosti. Roman, poln nepričakovanih preobratov, slikovitih opisov avstralske narave, vsakdana ter z nenavadno (anti)junakinjo na čelu bralcev ne bo pustil ravnodušnih.

Zlo je, tako kot močnejši nasprotnik pri partiji šaha, vedno v bližini dobrega, da ga matira zaradi slabo nadzorovanega kralja. Na žalost mi je primanjkovalo samozavesti. Potrebovala sem nekoga, ki bi mi pomagal premagovati ovire v življenju, in ker ga nisem našla, sem bila pri šestnajstih najskrajnejši cinik in brezverka daleč naokrog. (str. 55)


Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Moja sijajna kariera.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 45
Komentarji: 0
Število ocen: 11
Želi prebrati: 8
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 7

Morda vam bo všeč tudi