Dobre knjige
5334 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Prodajalnica sanj
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
3,6
Št. ocen:5

Jojo Moyes

Prodajalnica sanj

Ljubljana, Mladinska knjiga, 2020

Št. strani: 516


Prevod: Daša Perme Jurjavčič


Zbirka: Oddih
Žanr: ljubezenski roman, družinski roman (tudi rodbinski)

Narodnost: angleška književnost

Upaj si živeti!

Finančna stiska Suzanno Peacock prisili k vrnitvi v domači kraj. Bližina domačih, vonj po spominih in iskanje sebe pa jo pahneta le še globlje v melanholijo.Ob podpori moža odpre Prodajalnico pri pavjem peresu, a sklonjena glava in ne ravno prijazen prizvok v njenem glasu ne privabljata strank. Dokler Suzannine vdanosti v usodo ne prekine zmeraj nasmejana domačinka Jessie. Suzanna se izkaže za trd oreh pri izvabljanju besed, kaj šele dobre volje, a Jessie je prepričana, da ji lahko uspe. Suzanna z njeno pomočjo spoznava domačine, prodajalnica zaživi in zdi se, da v njenem zavetju tudi njena lastnica. Vse dokler se po delu ne vrne domov... Teža odločanja o materinstvu, zapleteni odnosi z domačimi so odraz nerazčiščene predstave o Suzannini mami, lepotici Athene Forster. Za nameček pa glavno junakinjo prizadane boleča izguba. A le-ta se izkaže za ravno tisto, kar je Suzanne potrebovala, da bo končno zadihala svobodo in s polnimi pljuči. Znana angleška avtorica, ki je ljubiteljem ljubezenskih romanov že večkrat orosila oči, je tudi tokrat orisala družinsko sago z vso bolečo prtljago in osebnimi stiskami.Odlomek iz knjige

Jessie Carter je imela topel nasmeh, ki je spominjal na avgustovske dni, in nagajiv smeh, ki bi se lahko kosal s krohotom Sida Jamesa. Oboževala je sladoled z okusom čokoladic Mars, živorožnato barvo, to prodajalno in svojo družino - ne v tem vrstnem redu. Hčerko Emmo je ljubila bolj kot vse na svetu, in za človeka, ki je prekipeval od ljubezni, to pove veliko.
Ni imela dovolj časa, da bi dosegla vse, kar je želela, a je spremenila mojo prodajalno in tudi mene. Zagotovo vem, da enako velja za vse meščane, ki so jo poznali.

(stran 486)

Cobiss povezava


Ključne besede: PRETEKLOST, ODNOSI MED SPOLOMA, DRUŽINA, TRAVME, LJUBEZEN, DRUŽBA, PRIJATELJSTVO


Prispeval/-a: Aleksandra Papež, Knjižnica Lenart
Objavljeno: 14.1.2021 10:15:22
Zadnja sprememba: 14.1.2021 10:17:21
Število ogledov: 5582