Zakaj ne morem biti ti?

Žanrljubezenski roman, psihološki roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaMaribor, 2015
Založba
Prevod Mateja Malnar Štembal
Ključne besede Ljubezen, Prijateljstvo, Odraščanje, Alkoholizem
Število strani

414

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

To je bila sled osebe, kakršna sem hotela biti.

Jenny Shaw je prispela v hotel v Seattlu na poslovno konferenco. Na poti na letališče je pričakovala, da jo bo dolgoletni partner zasnubil, vendar ji ta razkrije, da ima drugo in da jo zapušča. V istem hotelu praznujejo 13. obletnico mature nekdanji dijaki lokalne srednje šole. Ena od udeleženk, Myra, zaradi fizične podobnosti zamenja Jenny z nekdanjo sošolko in prijateljico Jess Morgan, ki je Myra nikakor ni uspela izslediti. Jenny ne razkrije, da ni Jess. Postopoma spoznava drobce iz življenja neke druge osebe, predvsem pa se vse bolj navezuje na njene prijatelje. Nenehno primerja svoje življenje z življenjem Jess, z igranjem njene vloge odkriva nove razsežnosti same sebe, zaplete se v razmerje z nekdanjim Jessinim sošolcem, v Seattlu ostane Myrina gostja še nekaj dni po koncu konference. Vendar pa je v življenju Jess Morgan veliko temnih lis. Ob odkritju dramatičnega dogodka iz preteklosti Jenny poišče resnično Jess in razkrije svojo pravo identiteto, nato pa začne urejati svoj problematičen odnos z materjo, naveže stik z nekdanjo sostanovalko in začne uresničevati svoje poklicne sanje.
Kljub nekaterim skoraj klišejskim elementom sodobnih ljubezenskih romanov (prekinitev dolgotrajnega razmerja, odpoved v službi), so v romanu prisotne številne zanimive teme: odraščanje ob alkoholizirani materi in ločenih starših, uresničevanje poklicnih ambicij, problem osamljenosti, neplodnost, zaznamovanost s preteklostjo; motiv zamenjave oseb zaradi podobnosti, ki ga poznamo že od Plavtovih Dvojčkov naprej, zagotavlja nekaj vedno dobrodošlega humorja – predvsem pa je delo hvalnica prijateljstvu in ljudem, ki sprejemajo ljudi kljub njihovim človeškim napakam.

Moja sostanovalka Yarah je bila iz Brazilije. Večkrat je pripomnila, da se med ameriškimi študenti počuti kot morska pošast z osmimi nogami. Nikoli ji nisem povedala, da se to dogaja tudi meni. /…/ Toliko let pozneje sem si še vedno želela, da bi Yarah povedala, da se tudi jaz počutim kot morska pošast z osmimi nogami med drugimi študenti. Želela sem si, da bi se bolj spoprijateljila z njo, namesto da sem ves čas previdno vzdrževala tisto distanco. Dopovedovala sem si, da zaradi jezikovne prepreke, vendar sem jo postavila sama. Yarahina angleščina je bila odlična. /…/ Ko sem prišla domov, sem poiskala Yarah na Facebooku in ji poslala prošnjo za prijateljstvo. Odpisala je nekaj minut pozneje: »Draga moja prijateljica! Kako sem vesela, da sem te našla!« Jaz sem ji odgovorila: »Prav rada sem bila osemnoga morska pošast s tabo,« in ona je takoj vedela, na kaj mislim.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zakaj ne morem biti ti?.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 21
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 9
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Morda vam bo všeč tudi