Zmagovalci

Žanrdružbeni roman
Narodnostšvedska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Prevod Daša Perme Jurjavčič
Ključne besede Družinski odnosi, Hokej na ledu, Travmatične izkušnje
Število strani

778

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

25-26 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Vse ima dve plati, eno vidimo druge pa ne."

Švedski pisatelj Fredrik Backman s svojim dihjemajočim pisanjem navdušuje bralce po vsem svetu. Njegova saga Mi smo medvedi je postala izjemna uspešnica, po nekajletnem premoru pa smo dočakali zaključni del trilogije z naslovom Zmagovalci.
V ospredju je rivalstvo med dvema mestecema sredi švedske divjine. Tako zeleni Björnstadt kot rdeči Hed živita za hokej in vse, kar je povezano z njim. A to ni samo zgodba o športu. Gre za veliko več. Backman z neverjetnim posluhom za psihologijo spleta pripoved o posameznikih in njihovih usodah, odločitve pa sprožajo verižne reakcije, ki tako ali drugače vplivajo na celo skupnost. Čeprav gre za sklepni del trilogije, je pisatelj v zgodbo vpletel ravno prav podatkov, da lahko sledimo dogajanju oz. jo beremo samostojno.
Pretresljivo, izjemno branje, ki vabi k razmisleku, česa vsega smo sposobni ter kaj moramo žrtvovati, da premagamo osebne tragedije, ki v resnici nikoli niso samo posameznikove in odzvanjajo v skupnosti še dolgo časa po tem, ko so se zgodile.

Proti zlu se ne moremo bojevati. To je v svetu, ki smo si ga ustvarili, najbolj neznosno. Zla ne moremo izkoreniniti, ne moremo ga nekam zapreti. Z večjo silo ko se ga lotimo, močneje postaja in lažje pronica skozi odprtine pod vrati in ključavnice. Ne more zares izginiti, ker raste v nas, včasih tudi v tistih najboljših med nami, tu in tam tudi v štirinajstletnih fantih. Nimamo orožja, da bi ga lahko z njim premagali. V dar smo prejeli le ljubezen, da se z njim lažje spopadamo.
Str. 741

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zmagovalci.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 228
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 10

Dela avtorja