Tesnoba do roba

4,1
(27)
Žanrdružbeni roman, kriminalni roman
Narodnostšvedska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2020
Založba
Prevod Uroš Kalčič
Ključne besede Talci, Odnosi, Empatija, Tesnoba, Banke
Število strani

407

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Priljubljeni švedski pisatelj Fredrik Backman se tokrat poigra z motivom stockholmskega sindroma. V zgodbo pogosto vpleta bralce, nas nagovarja in vodi k razmisleku, z doživetim opisom situacije pa postavi v kožo nekoga, ki stori dejanje iz obupa. Življenje se mu čez noč obrne na glavo, ostane brez službe in stanovanja, njegova družina se razblinja … In tako se nekega dne požene v brezglavo akcijo, samo da bi stvari postavil v ravnovesje. Navleče masko, se oboroži in skuša oropati banko. Namera se ne posreči, v begu se zateče v stanovanje, ki si ga ravno ogleduje skupinica ljudi, ter nehote postane ugrabitelj. Na “strani zakona” pa stoji policijski par, oče in sin, ter skuša razvozlati skrivnostno izginotje, ki sledi zatem, ko so talci izpuščeni. Pred nami se razgrne majhna paleta literarnih likov, ki se znajdejo na tistih prelomnicah, ko se človekova čaša polni s strahom pred odraslostjo in s tem odgovornostjo ali občutki nekoristnosti, krivde in samote ali nezmožnostjo iti v korak s svetom, ki slavi popolnost. Ko pesti še finančna stiska, se lahko kaplja tesnobe kaj kmalu prelije čez rob. Vrlina avtorjevega pisanja se kaže v tem, da ne zaide v patetiko, temveč svojo pripoved spretno preprede s humorjem, marsikaj je videti manj zagonetno, če se zavije v vato smeha. Ponuja se tudi dober nasvet, kako se soočiti s tem, ko se naenkrat zgrne veliko skrbi. Namreč, kako “pojesti slona”? Po malem. Svoje doda tudi empatija in zavest, da smo bližnjemu pomagali po najboljših močeh, ali: “Tudi če bi vedel, da bo svet šel jutri na koščke, bi še vedno posadil svojo jablano”.

Tistim, ki jih imamo radi, dajemo vzdevke, saj ljubezen potrebuje besedo, ki pripada samo nam. Tako starš bančni ropar svoji deklici vselej kliče z vzdevkom, ki sta ga dobili, ko sta pred šestimi oziroma osmimi leti še brcali v maminem trebuščku. Ena od njiju je menda zmeraj skakala naokoli tam notri, pri drugi pa se je zdelo, da nenehno pleza. Ena žaba. Ena opica. In los, ki bi storil vse zanju. Pa čeprav kaj popolnoma neumnega. Morda vam je navsezadnje prav to skupno. Najbrž imate tudi vi koga v življenju, za katerega bi naredili kakšno neumnost. (str. 72)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Tesnoba do roba.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 272
Komentarji: 0
Število ocen: 27
Želi prebrati: 9
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 36

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja