Zadnja hiša na ulici

Žanrdružbenokritični roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaIzola, 2023
Založba
Prevod Milena Podgoršek
Ključne besede Družinske skrivnosti, Družinski odnosi, ku klux klan, Ljubezen, odnosi med generacijami, Odpuščanje, Rasizem, Rasna diskriminacija, Smrt
Število strani

382

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Tudi ta roman Diane Chamberlain temelji na zgodovinskih dejstvih. Gre za zgodovinsko fikcijo, ki se dogaja na ameriškem jugu sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja, ko se krepi gibanje za državljanske pravice. Spremljamo zgodbi Ellie iz leta 1965 in Kayle iz leta 2010, ki se na koncu združita in postrežeta z odgovori na vprašanja, ki si jih zastavljata obe, vsaka s svojimi izkušnjami.

V »zadnji hiši na ulici« spoznamo Kaylo, nedavno ovdovelo mamo majhne hčerke. Oba z možem sta bila arhitekta, a se je Jackson ponesrečil med gradnjo njunega sanjskega doma. Kayla ima zadržke glede selitve v hišo, v kateri je umrl njen mož, vendar se hkrati čuti dolžno izpolniti njune sanje. Ko jo skrivnostna ženska in srhljivi pojavi svarijo pred vselitvijo, začne iskati odgovore.

Leta 1965 je Ellie dvajsetletna bela hči uglednega farmacevta v majhnem mestu v Severni Karolini. Ker se njena zavest o neenakem obravnavanju črncev v njeni skupnosti povečuje, se odloči, da bo poletje tokrat preživela kot prostovoljka pri programu SCOPE, ki ga je ustvaril Martin Luther King mlajši, da bi temnopolte skupnosti na jugu seznanil z registracijo volivcev. Kljub nasprotovanju staršev se pridruži gibanju in njeno življenje nikoli več ni bilo isto. Predsodki in nasilje, prikazani v zgodbi, so boleč opomin na krutost, ki so jo temnopolti ljudje prestali zaradi belcev.

»’Doslej je v okrožju Derby vpisanih samo štiriintrideset odstotkov črncev’,« je oče bral naprej, »v primerjavi s štiriindevetdesetimi odstotki belcev, pravi častiti Filburn. Predsednik Lyndon Baines Johnson bo kmalu uzakonil volilno pravico, kar bo, upajmo, odpravilo to neenakost in potruditi se moramo, da omogočimo našim ljudem vpis v volilni imenik. Program se imenuje SCOPE /…/.« Oče je z glasnim smehom prekinil svoje branje. »Kako napihnjeno,« je pripomnil in nadaljeval, »’… poslali bodo več kot petsto prostovoljcev v petinsedemdeset kmečkih okrajev z namenom, da bi izkoreninili rasizem iz ameriške politike.’« (str. 9)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zadnja hiša na ulici.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 231
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja