Nedosegljive sanje: v sistemu rejništva in ustanov

Žanrživljenjepis / biografija
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaTržič, 2010
Založba
Ključne besede Spomini, Nasilje, Življenje, Družinski odnosi, Sirote, Otroci, Zakoni, Vzgojni zavodi, Rejništvo
Število strani

120

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Zgodba deklice iz rejniške družine

Neira Mikič se je kot otrok znašla v rejništvu. V drobni knjižici prikazuje stiske otrok, ki iz različnih vzrokov ne morejo živeti pri svojih starših. A tudi v rejniških družinah ni vse tako, kot bi moralo biti … Nasilje velikokrat rodi upor; trpljenje, nesprejetost, nerazumljenost, pomanjkanje ljubezni, topline in varnosti nekatere otroke pripelje na stranpoti … A Neira Mikič je z vztrajnostjo, močjo, delavnostjo in neomajnim upanjem dosegla veliko. S knjigo je dala glas vsem rejniškim otrokom, ki svoje stiske še niso izpovedali.

Kot majhno dete z nasmejanim obrazom sem stekla v sobo k Daniju in mu razložila, da sem noseča. Moje veselje pa ni dolgo trajalo, saj mi je mrtvo hladno odgovoril, da tega otroka ne bom rodila, ker ga on noče. To je bil še hujši hladen tuš, kot tisti dogodek z Martino, ki je še vedno ostal nekje v meni. V tistem trenutku sem se jasno postavila zase in mu odgovorila, da bom tega otroka rodila, ker ga jaz želim roditi in da zaradi mene on lahko takoj odide iz mojega življenja – toda otroka bom imela. Odšla sem iz sobe in zaključila pogovor. Rekel ni nič. (str. 50)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Nedosegljive sanje: v sistemu rejništva in ustanov.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 19
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi