Mi smo medvedi!

4,6
(23)
Žanrdružbeni roman
Narodnostšvedska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2018
Založba
Prevod Katarina Jerin
Ključne besede Fantje, Mladostniki, Družinski odnosi, Posilstvo, Hokej na ledu, Športniki, Dekleta
Število strani

484

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

16-17 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Švedskemu pisatelju Fredriku Backmanu so romani Mož z imenom Ove, Babica vas pozdravlja in se opravičuje in Tu je bila Britt-Marie prinesli mednarodno slavo. Za njegovo knjigo Tu je bila Britt-Marie bi lahko rekli, da govori o nogometu, za knjigo Mi smo medvedi! pa, da govori o hokeju. Vendar je šport in dogajanje okoli njega samo osnova za prikaz, kako lahko šport in dogajanje okoli njega, pozitivno ali negativno vpliva na posameznike (ki se z njim ukvarjajo ali ga spremljajo) oziroma na območje, v katerega je vpeto. Pa tokrat še ena osebna pripomba. Ker Jesenice že od nekdaj veljajo za hokejsko mesto, vsi prebivalci Jesenic točno vemo, kakšen vpliv ima lahko hokej in z njim hokejisti na območje, v katerem in za katerega deluje. Tega se je zavedala tudi železarna, torej gospodarstvo, ki je vlagalo nazaj v razvoj hokeja in okolja, v katerem je ta deloval. Pa nazaj k knjigi. V nekem majhnem mestu skupnost pomeni vse, srce mesta pa predstavlja hokejska ekipa Medvedi. Vsi upi, razvoj mesta in boljša prihodnost mladih hokejistov, so položeni v dobro igro in uspeh mladinske ekipe na državnem prvenstvu. Zmaga v mladinski kategoriji bi namreč pomenila večji vložek gospodarstva in športa v razvoj mesta in s tem tudi v razvoj mladih ljudi in mladih hokejistov. Tako je od ena tekme odvisna prihodnosti mladih fantov, kluba in vseh prebivalcev. A sanje se razblinijo v noči, ko mladi hokejisti praznujejo polfinalno zmago. Skrivnosti noči ni bilo mogoče skriti in najboljši igralec Kevin ne zaigra na finalu državnega prvenstva. Si najboljši hokejist v mestu, kjer hokej pomeni vse, res lahko dovoli vse? Konec knjige nas vendarle opozori na to, da nekje kljub vsemu obstajajo meje in morda je takrat, ko se jih prekorači, čas za nek nov začetek. In morda denar in uspeh vendarle nista vse. Skupnost in hokej, ki skupnost povezuje, bosta preživela tudi brez velikih finančnih vložkov. Ker vsi vemo, da hokej in šport v celoti nista samo denar, ampak mnogo več. Knjiga je poklon vsem športnikom za vse, kar v svojih športnih karierah naredijo za okolje, v katerem delujejo. In morda imata glasba in šport več skupnega, kot ste si mislili.

“Ve, da se tekme prav toliko dobivajo v glavi, kot na ledu, in njegov trener ga je naučil, da je šport tudi glasba: vsaka ekipa rada igra v svojem ritmu in tempu. Če ta ritem zmotiš, zmotiš njihovo glasbo, kajti celo najboljši glasbeniki na svetu ne marajo, da jih siliš igrati iz takta, in ko enkrat začnejo, je težko nehati. Predmet v gibanju ne more skreniti s smeri, in večja, ko je snežena kepa, večji tepec moraš biti, da se ji drzneš postaviti na pot. To mislijo poznavalci športa, kadar rečejo “zagon”, medtem ko učitelji pri fiziki govorijo o “zakonu vztrajnosti”. David je z Benjijem vedno govoril bolj naravnost: “Kadar gre ekipi dobro, se vse zdi preprosto, zato ji bo samo od sebe šlo še bolje. Če pa ti uspe, da jih malo vržeš iz tira, si bodo hitro sami nakopali velike težave.” Najmanjši piš vetra je včasih dovolj.” (str. 296)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Mi smo medvedi!.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 156
Komentarji: 0
Število ocen: 23
Želi prebrati: 13
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 37

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja