Ženske

Žanrspomini, družbeni roman, erotični roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 1984
Založba
Prevod Miha Avanzo
Ključne besede Ženske, Erotika, Spolnost
Število strani

293

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Ženske. Oboževane. Zasramovane. Ker brez njih ne gre. Z njimi pa včasih tudi težko. Ne glede na to, katerega spola smo.

Knjigo z naslovom Ženske je kultni ameriški avtor in eden izmed velikanov literature 20. stoletja, Charles Bukowski, spisal v stilu težnje po preživetju in golem nizanju dejstev, brez olepševanj. Razmišljam, da je avtorjev značilni slog v romanu tako prostaški, da bi Bukowskega kakšni starši svojim najstniškim bralcem gotovo prepovedali, prav zaradi tega pa je bil in je še danes mlajšim generacijam privlačen in zanimiv. Bukowski je tako spisal tekst, ki je hvalnica vsemu ženskemu in ob enem izpostavitev vsega, kar nežnejši spol dela hinavski, neulovljiv in podrejen. Kot je zapisal Bukowski sam (in na žalost odraža tudi večinski odnos današnje moške populacije do žensk): “Dobrih žensk sem se vedno bal – kajti dobre ženske hočejo tvojo dušo, tisto, kar je ostalo od moje, pa sem hotel obdržati zase.” Popisal je ženske, ki jih je imel in ljubil ter obrazložil zakaj, če sploh, so one ljubile njega. Roman je pri nas izšel leta 1984, v zbirki Dotik, s katero je DZS takrat bralcem bližala erotično literaturo. Branje za vse ljubitelje Bukowskega in tiste, ki se bodo v njegov toplo osebni, grobi, a unikatni pisateljski stil še zaljubili, nikakor pa ne bo primerno za vse oboževalke novodobnih erotičnih trilogij!

“Lydia je prišla pozno. Skozi vrata je stopila kot kakšna igralka. Prva stvar, ki me je takoj zbodla v oči, je bil njen ogromni kavbojski klobuk z vijoličastim peresom za trakom. Ni se zmenila zame, takoj je prisedla k mlademu prodajalcu v knjigarni in se zatopila z njim v pogovor. Začel sem več piti in iz mojih besed je izginilo precej zanosa in humorja.”
(str. 14)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ženske.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 84
Komentarji: 0
Število ocen: 8
Želi prebrati: 17
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 24

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja