Podmornica

Žanrmladinski roman, problemski roman, dnevnik
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaNovo mesto, 2011
Založba
Prevod Maja Žorga Dulmin
Ključne besede Odraščanje, Spolnost, Starši, Najstniki
Število strani

343

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Oliver Tate je najstniški antijunak.

Podmornica spada med crossover romane, torej romane za mlade odrasle. Glavni protagonist je petnajstletni Oliver Tate, ki je obseden z učenjem novih, nenavadnih besed in z njimi dosledno začenja vsako poglavje. Je najstnik s sicer čisto običajnimi najstniškimi težavami. Te segajo od prvih poljubov, medvrstniškega nasilja, nerazumevanja s starši, pogostimi mislimi na spolnost, šolo, lastnimi dilemami. Pa vendar je nekaj nenavadnega v njegovem obnašanju – nekaj hladnega, kliničnega. Je manipulator, ki rad upravlja z življenji drugih, poleg tega zna biti netaktno, skoraj brutalno iskren. Črni humor v knjigi je pogosto na meji med smehom in zgražanjem, vsekakor pa je prefinjen in ga je moč razbrati med vrsticami.


Prevod dela: Submarine.
Priporočam tudi branje spremne besede: Učenje obskurnih besed in razganjanje od želje po seksu / Maja Žorga Dulmin: str. 334-343.

ZUGZWANG*
Odločil sem se, da ne bom pisal dnevnika. Moj sloves postavlja v nevarnost. Vodil bom “diarij”. Tak resno jebaški bo: v njem ne bo nobenih čustev; v njem ne bo nobenih smeškotov; posut bo z luknjami od krogel kot krila Luftwaffeja** po uvedbi mitraljeza Vickers K.


* Izsiljena poteza pri šahu.
** Nemški naziv za njihovo vojno letalstvo. Str. 62

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Podmornica.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 3
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi