Hollywood

Žanravtobiografski roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaBrežice, 2011
Založba
Prevod Tone Škrjanec
Ključne besede Filmska industrija
Število strani

259

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Pisateljev predzadnji roman opisuje zgode in nezgode okoli snemanja filma Barfly, za katerega je napisal scenarij in ki govori o najbolj pijanski epizodi njegovega življenja. Dogajanje romana se odvija v prvi polovici 80. let, ko je Bukowski že priznan kot ugleden pisatelj ter po desetletjih stradanja tudi materialno preskrbljen, prav tako pa nanj ugodno vpliva zakon z njegovo zadnjo ženo, lastnico restavracije z zdravo prehrano, ki je v njegovo življenje vnesla relativen red in tudi ublažila najhujše pijanske ekscese. Z naročilom za scenarij se je Bukowski znašel v situaciji, ki je pred tem ni poznal. Pisanje je bilo po njegovih lastnih besedah zanj vedno dejanje, ki je iz njega prišlo samo po sebi. Potreboval je le pisalni stroj, cigarete, steklenico vina ter Mozartovo glasbo in besede so privrele. Pisanje po naročilu pa mu je povzročilo kreativno blokado, tako da mu je ustvarjanje scenarija, pa čeprav avtobiografskega, predstavljalo dokaj mučno opravilo. Seveda je bil tudi Hollywood svet, v katerega njegova neprilagodljiva osebnost nikakor ni sodila. Po vsemogočih in že skoraj nadrealističnih zapletih je film končno posnel francoski režiser Barbet Schroeder z Mickeyem Rourkeom in Faye Dunaway v glavni vlogi. Poleg njih v romanu mrgoli še mnogo drugih znanih osebnosti ter sočnih anekdot iz filmskega, glasbenega in literarnega sveta.

Glej tudi:

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Hollywood.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 17
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 8

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja