Štefica Cvek v krempljih življenja

Žanrljubezenski roman, postmodernistični roman
Narodnosthrvaška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2010
Založba
Prevod Višnja Fičor
Ključne besede Ljubezen, Humor, Ženske
Število strani

108

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Humorna pripoved o mladi strojepiski Štefici, ki neuspešno išče fanta, s katerim bi lahko živela srečno do konca dni. Seveda to ni običajna ljubezenska pripoved, saj jo je napisala Dubravka Ugrešič. Poleg Štefice nastopa v vlogi glavne junakinje tudi avtorica, katera želi napisati ženski roman, pri tem pa aktivno sodelujejo mama, teta Seka, soseda Maja… Ugrešičeva kmalu spozna, da je žensko zgodbo težko napisati, ne da bi se ujela v klišeje, ki prežijo na tovrstno pisanje. Tekst obdeluje kot prava šivilja. Že na začetku romana so razloženi v besedilo vpleteni šiviljski izrazi: izrezati, malce raztegniti ali odvzeti, drobno nabrati ali malce nadržati… Na začetku poglavij pa nam ponuja gospodinjske nasvete v slogu »Nikoli si ne sušite las, ko ležite v banji, polni vode«. Po romanu je bil leta 1984 posnet film U raljama života, ki ga je zrežiral Rajko Grlić.

Glej tudi:

“V banji, med oblaki pare, je Štefica počasi goltala tetine tablete, ko pa je bila skodelica že povsem prazna, je Štefica cela zdrknila v vodo. Zdelo se ji je, da že čuti delovanje tablet, tako da se je žiletki odpovedala. Nato se je je lotila silna zaspanost. Smrt sploh ni tako grozna. Ravno nasprotno … Kot globok sen. V daljavi, v tem snu, so bili zbrani vsi: teta, Anuška, Marijana, Ela, Šofer, Trodelni, Intelektualec, celo Prvi in Drugi in še nekateri iz pisarne …” (str. 81)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Štefica Cvek v krempljih življenja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 54
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Dela avtorja