Charles Bukowski: Faktotum

Žanrdružbeni roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 1993
Založba
Število strani

5

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

< 1 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Bukowski o sebi spregovori skozi zgodbo Henryja Chinaski, ki na prestopu iz najstništva v odraslo dobo precej zabrede. Oče se ga zato sramuje in želi popraviti zamujeno. Po tistem, ko alkoholizirani Henry pobruha očetov tepih, se v navalu strasti vsi trije družinski člani, tudi mama, zapletejo v pretep. Po tem še nekaj časa vztraja doma, a ker mu zaračunavajo sleherni strošek bivanja in vse prekrške, se odpravi iskat srečo drugam. Prične se njegova brezciljna pot od vzhodne do zahodne ameriške obale. To je pot brezdomca, večnega iskalca priložnostnih zaposlitev, pot alkoholika, seksualnega manijaka, marginalca, ki sicer bistro in ostro opazuje, saj je v njem pisateljska duša. Mu bo uspelo kaj objaviti? Opisuje brezciljno tavanje, tak je tudi roman, fragmentiran in sestavljen iz dnevno navdahnjenih domislic, včasih mu je cilj le preživeti dan, zaslužiti za pijačo ali pa, ob vseh teh ženskah, vendarle poskusiti zgraditi kak odnos. Kljub tragiki se boste ob branju večkrat od srca nasmejali.

Tako sem jim potem plačal 25 dolarjev za test, po katerem sem bil precej gotov, da nimam raka. Če bi hotel biti povsem siguren, pa bi moral opraviti še test za 75 dolarjev.
Šele potem bi lahko bil popolnoma pomirjen. To bi seveda tudi pomenilo, da so moj problem alkoholizem, živci ali pa, da imam triper. Govorili so resnično lepo in jasno, ti mucki v belih haljah in jaz sem jim rekel, da to z drugimi besedami stane sto dolarjev. Hm, hm, so zamrmrali, jaz pa sem odšel ven in na trodnevni žur. In vse omotice so izginile, skupaj z napadi omotice in pljuvanjem krvi.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Charles Bukowski: Faktotum.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 27
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 9