Tujintuj

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Ključne besede Begunci, Družbeni konflikti, Meje, Tujci
Število strani

175

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kdo je tuj?

Smo v današnjem času in smo na meji naše države. Na kateri, ni točno določeno, a vsi vemo, katero ima pisatelj v mislih. In na tej meji se zgodba o beguncih, humanitarcih in njihovih gorečih nasprotnikih odvije v eni noči.
Mira in Miha pripeljeta skupino prebežnikov do lovskega doma, kjer bodo počakali do jutra, se okrepčali, ogreli in naspali. Tam jih pričakajo vodja lovcev Branko ter Marijan in Bernard, dva mlajša moška, ki čakata na sprejem med lovce. Begunce morajo sprejeti, čeprav so tam zato, da bi jih, po naročilu višjih instanc in seveda karseda neuradno, odganjali. Branko opravlja, tako misli, domoljubno delo. Bernard, izsiljevalec, si želi napolniti žepe. Marijan, ki nima nikakršnega potrpljenja, bi vse begunce izbrisal s sveta, kajti kdo bo potreboval vse te čudne, nevarne in divje ljudi. Skupina prebežnikov se torej nastani v koči, Mira in Miha jim skušata kar najbolje pojasniti situacijo preko prevajalca Saada, Marijan jih zvesto čuva, da ne bi kdo odšel, dokler zjutraj ne bo prišla policija in jih popisala ter predala v nadaljne postopke. Med begunci, ki niso več posamezniki, ampak skupina, v kateri so vsi enaki, pa je tudi Tujintuj. Vzdevek se ga je oprijel že zdavnaj. Tuj je zaradi tega, ker ni naš, in tuj je v skupini prebežnikov, kateri ne želi biti podoben.
Roman Rozina se v romanu ukvarja z vprašanji solidarnosti, empatije, človekove vesti, etičnega ravnanja. Zavedanje, da smo vsi na planetu ljudje, bi moralo biti univerzalno. Žal je planet presekan z nevidnimi mejami med državami in tistimi bolj vidnimi, ki delijo svetove na njem glede na bogastvo, svobodo, razumevanje in spoštovanje človekovih pravic. Preseči ozkost razmišljanja in pogleda na različnost družb je naloga, ki jo ima še mnogo prebivalcev Zemlje, čeprav bi si v 21. stoletju predstavljali drugače.

Glej tudi:

Četudi bi mu Branko o njem ne povedal tistih čudaških stvari, bi bil nanj posebej pozoren. Zgodba o tem, da mu na glavi poganjajo britve, je zagotovo zlagana, malo prej si je sam segel v lase in se ni zgodilo nič. Druga čudežna sposobnost, da lahko s pogledom uroči sogovornika, se mu je zdela bolj verjetna. Orientalci so zelo drugačni od njih, pri njih se dogaja marsikaj, kar je tukaj nepredstavljivo.
Marijan ne more razumeti, zakaj država na meji ne zgradi neosvojljivega zidu, zakaj se ne ogradi od orienta. Meje pušča odprte kot sprehajališča, vsa evropska politika prijazno kramlja s tujci, ki vdirajo na njeno ozemlje. Čeprav je popolnoma jasno, da želijo kot nekdaj Turki oslabiti Evropo in uničiti tukajšnji način življenja, nihče ne udari s pestjo po mizi.
(str. 102)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Tujintuj.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 31
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2