Zločin in ljubezen

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Ključne besede Medosebni odnosi, Knjige, Pisateljstvo, Knjigotrštvo
Število strani

191

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zgodba kot snežna kepa

Petra je podjetna novodobna ženska. Odloči se, da bo iz propadle založbe naredila založbo z bajnim zaslužkom. Zaslužek s knjigami je zanjo čisto mogoč, le prave ljudi moraš imeti na kupu. Take, ki jih je lahko prepričati, predvsem zaradi čustvenega zanosa nad knjigo, ki njim pomeni mnogo več, kot samo predmet, da zaradi ubadanja s knjigo lahko postaneš oziroma si boljši človek, tisto nekaj več, kar te gradi v notranjost. Za Petro so knjige stvari, ki jih je možno prodati in z njimi zaslužiti. V službo vzame mladega sodelavca Petra, ki po njenih navodilih vodi akcijo, k sodelovanju povabi še upokojenega literarnega urednika, pisatelja Aleša Seliškarja in pisateljico Majo Meden pa nagovori k pisanju za založbo na poseben, provokativen način. Pri ljudeh, ki obiskujejo knjigarno in pasejo oči na Seliškarju in Medenovi, ki preživljata pisateljske dni v steklenih kletkah, se sproži val nakupovanja njunih prejšnjih del, rezervacij za nakup romana Zločin in ljubezen, ki naj bi nastajal, sproži pa se tudi tisti odziv množic, ki ga poznamo iz sodobnega informacijskega časa, ko je vse dostopno vsem. Odziv torej, ki prinese mnogo informacij o Medenovi in Seliškarju, pa najsi gre za resnice ali laži. Odziv, ki ga je potrebno zajahati, kot deskarji zajahajo največji val in potrebno je zdržati na njem, dokler traja. Prodajati, prodajati in še enkrat prodajati. Nova doba, in z njo tudi Petra, je pač slepa za človekovo notranjost, kjer ždijo čustva, občutki, umirjenost, skromnost, zgodovina, iz katere se nihče noče več učiti, če se sploh kdaj kdo je.
Do sedaj smo se že navadili, da so romani Romana Rozine nekaj posebnega zaradi različnosti, ki ni samo vsebinska, tematska, ampak tudi slogovna. Zločin in ljubezen je nenavaden roman, a ravno zato je tudi roman, ki navdušuje. In opozarja na medsebojne odnose ter pomen knjige, pisateljevanja, dobre literature v družbi, zajeti v vse bolj divji tempo.

Petra nas je napaberkovala z vseh vetrov, vsak izmed nas je imel dovoljšen motiv in določene predstave o tem, kam nas bo barkača pripeljala ali vsaj od kod odpeljala. Znašli smo se na majhnem čolnu, kjer pa se je namesto sodelovanja, požrtvovalnosti, predanosti in podobnih heroičnih vrlin udejanjal princip plutja velikih turističnih križark: barkača se premika neodvisno od tvoje volje, nihče ne potrebuje tvojih nasvetov in ne posluša tvojih mnenj, prekipevajoč pionirski zanos je degradiran v mrtvo dekoracijo, dejavni član posadke v ravnodušnega potnika.
(str. 141)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zločin in ljubezen.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 12
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi