Kolo sreče

Žanrkratka zgodba
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2018
Založba
Ključne besede Življenje, Pisatelji, Knjige
Število strani

78

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

2-3 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Tako deluje knjiga: zgoščeno, trpko, usodno.

José ima okrog štirideset let. Življenje mu je odteklo ne da bi vedel kdaj in kako. Odloči se, da je zdaj še ravno pravi čas, da zaživi, da naredi nekaj zase, da se izstreli med zvezde. In to med kakršnekoli, temveč med pisateljske zvezde! Sklene namreč, da bo čez eno leto izdal knjigo. Loti se pisanja, leto je naokoli in v rokah drži svežo, lepo, krasno knjigo. Zdaj je nekaj postal, naredil je nekaj iz svojega življenja. Postal je pisatelj, čeprav ga nobena od založb ni hotela niti povohati in je moral knjigo izdati v samozaložbi v vsega osemdesetih izvodih. A od osemdesetih knjig se v tiskarni rodi ena prav posebna in ta spremeni življenja mnogih ljudi. José si komajda predstavlja, da zraven njega zdaj hodi Gabriela, najlepša ženska na svetu, odvetnik John Maxwell dvori hišni pomočnici Bohumili, Italo je vse bolj obseden z zasledovalci, literarni kritik Orhan pa ne ve, kaj je storil narobe, da ga Gabriela niti ne opazi več. Salman vsakodnevno odpira in zapira svojo bukvarnico, vse do velikega pesniškega navdiha, Umberto pa je največji oboževalec Joséjeve knjige. Tako naprej in nazaj si sledijo zapleti v tej drobni knjižici, zgoščeni s trpkimi življenjskimi situacijami. Usode likov se hudomušno obračajo in prepletajo. Le da ima tokrat usoda posebno učiteljico, ki se ji reče knjiga. Imena likov, povzeta po literatih, nam seveda dajo misliti, zakaj je komu tako ime in ali se je avtor ubadal z njihovimi biografijami ali predvsem literaturo? Morda nam je na oseminsedemdesetih straneh položil na dušo “le” to, da naj beremo, če že do sedaj nismo? Skratka, Kolo sreče je humorna kratka zgoda – avtor jo je podnaslovil trpka komedija – ki bralca ne razočara.

Glej tudi:

“S sladkim bremenom se je ustavil v gostilni blizu svojega stanovanja. Želel je deliti svojo srečo, a med gosti ni bilo nobenega znanega obraza. Ob kavi in kozarcu vode je prebiral svojo knjigo. Čeprav se je glasno zasmejal ali pomenljivo pokimal, ko je na sebi začutil kak pogled, ga ni nihče ogovoril. Plačal je z bančno kartico, ki jo je položil na naslovnico odložene knjige, tako da je bilo jasno vidno, da imata avtor knjige in lastnik kartice enako ime. Skrbno domišljena predstava je omahnila v prazno, natakarica ni le prezrla poante, za nameček je s pogledom prezirljivo ošvrknila Joséja, ki je pričakujoče buljil vanjo.” (str. 27)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kolo sreče.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 23
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0