Štirje v vrsti

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaZagorje ob Savi, 2012
Založba
Ključne besede Družina, Odpuščanje, Mladost, Starost, Predniki, Laž, Resnica
Število strani

207

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Štiri generacije moških in odpuščanje

V romanu nastopajo štirje moški, štirje J-ji: Jakob, Jože, Jure in Jan, ki so si v sorodu. Jakob je oče, ded in praded, Jože je sin, ded in oče, Jure vnuk, sin in oče, Jan pa pravnuk, vnuk in sin. Pred nas stopijo vsak s svojo vlogo v življenju in vsi z nekaj skupnimi potezami, skupno usodo. Z najstarejšim, Jakobom, se pripoved začne, čeprav jo pripoveduje najmlajši, Jan. A Jakob je tisti, ki zakuha počitnikovanje 4 generacij moških. Pri svojih 100. letih si želi predati pravnuku nekaj življenjskih modrosti, čeprav izvemo kasneje, da so se vsi starejši namenili Jana usmeriti na pravo življenjsko pot. Pred potovanjem na morje Jakob pravnuku pokaže, kje je odraščal, zaupa pa mu tudi zgodbo o črni kosti. Jan je zaradi te zgodbe užaljen. Je mlad, je idealist in zanj obstaja le resnična resnica. Bo zmogel odpustiti pradedu? Ob branju se nam vsekakor postavlja mnogo vprašanj… Kdaj izgubimo to sladko nedolžno upanje v dobro sveta, resnico, pravico? Kako ob tem preživimo? So naše oči napol zaprte, da ne vidimo življenja v vsej njegovi realnosti, ker bi nas preveč bolelo, nam vzbujalo slabo vest? Življenje je še vsakega obrusilo, nekatere v večji, druge v manjši meri.

Glej tudi:

Ko trgaš besede iz miselnih zvez, niso več zelo prepričljive. Mislim, da sva govorila o tem, da je tisočletje star košček lončenine le nepomemben okrušek, da pa lahko postane neprecenljiva relikvija, če mu pripišem pomembnega lastnika ali zanj spletem zgodbo. Šlo je za ilustracijo tega, da je v resničnem življenju razdalja med tistim, kar želimo, in tistim, česar smo deležni, običajno precejšnja. Zato ljudje posegajo po prilagojeni resničnosti, po približkih resničnosti, po nadomestnih resničnosti.
(str. 186/187)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Štirje v vrsti.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 17
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi