Telo iz črk: roman o Almi

Žanrbiografski roman, družbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Ilustracije Anja Šlibar
Ključne besede Zgodovina
Število strani

181

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zaljubljena v pisanje

Telo iz črk ni biografija, kakor tudi ni biografija roman Zmagoslavje podgan, v katerem je Milan Dekleva za ogrodje postavil življenjsko zgodbo Slavka Gruma, Telo iz črk je predvsem roman, ali, kakor ga je podnaslovil avtor sam, roman o Almi. Fikcija, ki so ji biografski podatki le v oporo, na katero Dekleva tako uspešno stke svojo zgodbo o Almi Karlin, popotnici, zaljubljeni v pisanje, kot je z Grumov naredil že v Zmagoslavju podgan, in to tako umetelno, da bralec kaj lahko verjame, da dejansko bere biografijo. A to ni biografija, to je roman, v katerem avtor poljubno dodaja, odvzema in prilagaja tako osebe, kot prizorišča, občutja in situacije v katerih se znajde njegova junakinja. Alma iz Telesa iz črk je predvsem Deklevina Alma, ne pa Alma, ki jo odkrivajo razni zgodovinarji, etnologi in pa literarni zgodovinarji. Deklevina Alma je tu zato, da jo odkrije (slovenski) bralec. Tako, kot je v Zmagoslavju podgan odkril Slavka Gruma. Ali pa Groma, če želite. Slednjega je odkril tudi slovenski literarni kritik in ga nagradil s Kresnikom. Se morda kaj takšnega obeta tudi Almi? Čisto mogoče.

Glej tudi:

Je človeško življenje predolgo za srečo, ki se hitro utrne? Na kakšen način srečo doživljajo efemeride, mušice enodnevnice, vrbnice, leteče mravlje? Alma strmi v barvne lepake brkatega moža v uniformi, s katerimi je prelepljen London. Prst upira vanjo, na glavi ima nekakšno admiralsko kapo. Kapa, obšita z zlatimi lovorovimi listi, je visoka in na vrhu kuharsko bele barve. Britanci, hočem vas! Ukazuje lord Kitchener, vojni minister. Join Your Country’s Army. God Save the King. (str. 68)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Telo iz črk: roman o Almi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 24
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 9

Dela avtorja