Filip Terčelj : duhovnik v primežu dveh svetovnih vojn in treh zločinskih režimov

Žanrživljenjepis / biografija
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Ključne besede Zločini, Zločinski režimi, Komunizem, Bogoslužne pesmi, Totalitarni režimi, Narodotvorno delovanje, Fašizem, Zgodovina, Nacizem, življenjepisi, Preganjanje, Proza, Duhovniki, aretacije, Literarno ustvarjanje, konfinacija, Mučenja, Monografije, Umori, Vzgojitelji
Število strani

431

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

14-15 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Izčrpno delo o primorskem duhovniku

Filip Terčelj se je rodil 2. februarja leta 1892 v vipavski vasi Šturje. Po končani osnovni šoli je odšel v Ljubljano na Škofijsko klasično gimnazijo, po maturi pa se je vpisal na bogoslovje. Dodatni študij je opravil v Nemčiji, potem pa začel delovati v goriški nadškofiji. Že zgodaj je začel pisati članke, pesmi in prozo, bil je urednik mesečnika Naš čolnič, glavni organizator Prosvetne zveze in med glavnimi ustanovitelji Goriške Mohorjeve družbe. V okviru te je izdal več knjižnih del, z Vinkom Vodopivcem sta začela izdajati cerkvene pesmarice. Leta 1930 je bil prvič zaslišan na kvesturi in kaznovan. Leto kasneje je bil aretiran in zaprt v Gorici, pozneje pa zaprt in mučen v Kopru. Leta 1932 so ga obsodili na konfinacijo, a ga kasneje pomilostili. Leta 1934 je pobegnil v Ljubljano. Ob italijanski zasedbi Ljubljane je bil zopet zaprt, po koncu vojne so ga zaprli komunisti, bil je večkrat zaslišan in na koncu umorjen.
Terčeljeva biografija je izčrpna, temelji na raziskovanju dostopnega gradiva in virov, dopolnjena je z osebnimi pismi, dokumenti, njegovo prozo, poezijo in čudovitimi bogoslužnimi pesmimi, ki so jih uglasbili najvidnejši glasbeniki njegove dobe in se pojejo še danes. Poglavja so razdeljena po življenjskih obdobjih in dogodkih, ki so zaznamovali Terčelja in njegovo dobo. Zanimiva sta uvod in zaključek, kjer avtor biografije, duhovnik Ivan Albreht, s Terčeljem vzpostavi zaupni prijateljski dialog. Knjiga je bogato slikovno opremljena, na koncu je tudi bibliografski popis Terčeljevega dela, ki ga je pripravila Alenka Grobiša. Izčrpen je tudi seznam Terčeljevih bogoslužnih pesmi z imeni skladateljev, ki so jih uglasbili. Seznam literature na koncu nam pove, da je avtor preučil raznovrstno arhivsko gradivo, znanstveno, strokovno in leposlovno literaturo. Ivan Albreht pa ni le suhoparno navajal dejstev, resnično se je poglobil v Terčeljevo osebnost, življenje in delo, tako da je biografija preplet znanstvenega raziskovanja in svojevrstna leposlovna mojstrovina.

1.000 izv., Bibliografija: str. 429-431. , Bibliografski popis Terčeljevega dela: str. 404-410.

“Vedno me pritegne tvoj obraz, tvoj pogled, ki gleda vame, a obenem še nekam višje, dlje v skrivnostne širjave. Mlad si še, nekaj let po novi maši. Življenjski napori ti še niso pustili sledi na obrazu. Mirno in odločno zreš v svojega gledalca. Daješ vtis, da veš, kaj hočeš in se ne bojiš naporov, ki te čakajo.
Potem mi stopi pred oči tvoja zadnja fotografija, posneta konec decembra leta 1945, nekaj dni pred smrtjo. Videti si starejši. Tako si bil ubog, da si bil oblečen v obleko pokojnega davškega cerkovnika. Leta, zlasti pa napori in preizkušnje so ti izklesali obraz. Postal si resnični izobraženec. Obraz je dokončno oblikovan, izrezan. Čeprav si prišel iz komunističnega zapora šele pred nekaj meseci in živel kot brezdomec, zreš še vedno v daljavo, mirno, odločno. Nisi vrgel puške v koruzo, še vedno imaš načrte in voljo, da jih uresničiš.
A kmalu nato si bil umorjen, zagrebli so te na skrivnem mestu. Pokrili so te z ukazanim molkom; lahko so se širile le laži o tvojem delu in izginotju. Vendar si na zadnji fotografiji upravičeno mirno zrl v daljavo. Preveč dobrega si napisal, zlasti pa si naredil preveč plemenitega, da bi te lahko kateri koli zločinski režim izbrisal iz odra zgodovine.
Delal si za Delodajalca, ki zmore poraze in neuspehe uporabiti kot vogelne kamne pri doseganju svojih načrtov. Gospodar, ki si mu služil, te je odrešil s svojim ‘porazom’ na križu in ti si šel po njegovi poti. Prišel si do cilja, ki si ga vse življenje gledal v daljavi.” (str. 9-10)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Filip Terčelj : duhovnik v primežu dveh svetovnih vojn in treh zločinskih režimov.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 8
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0