Vrat materinega telesa

Žanrbiografski roman, družbeni roman
Narodnostbosanskohercegovska književnost
Kraj in leto izidaV Ljubljani, 2004
Založba
Prevod Boris Jukić
Ključne besede Zgodovina
Število strani

320

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zgodovina nekih vsakdanjikov

Za Vrat materinega telesa bi težko rekli, da je roman. Morda po obsegu, se je pa tudi sam avtor najbolj nagibal označbi spomin. Nič čudnega, Mirko Kovač je pač avtor, za katerega je pretežno značilno, da piše o stvareh in ljudeh, ki ga (ali pa so ga nekoč) neposredno obdajajo. A vendar bi težko rekli, da je Vrat materinega telesa zgolj biografsko delo. Že res, da sta njegova glavna akterja avtorjeva starša, in tudi ostali prebivalci majhne hercegovske vasi v bližini Trebinja, a vendar si avtor jemlje dovolj svobode, da preseže biografski okvir. Precej podobno, kot to postori tudi v vseh ostalih svojih delih. Skozi svojo specifično perspektivo, ki nikakor ni enolična ali dolgočasna, pa četudi ponavljajoča, vedno nadnacionalna in »nadreligiozna«. Skozi perspektivo, ki stremi k objektivnosti. Brez nepotrebnih olepševanj in grajanj. Skozi perspektivo iskanja resnice, ki pa ni vedno lepa, a tudi grda ne. Je pač resnica. In prav v tej perspektivi je izrazna moč Mirka Kovača, enega najpomembnejših pisateljev druge polovice 20. stoletja na področju naše bivše skupne domovine in meni najljubšega. Pisatelja, ki je v tem okolju pustil neizbrisen pečat in brez katerega bil konkreten literarni prostor precej osiromašen.

Glej tudi:

Tomislav je začel pripravljati prtljago, slekel se je do golega in stal uokvirjen v plamenu, ki je prihajal iz peči; znotraj so se podirala polena, izza rešetkastih vrat je preseval žar, vse drugo je sledilo eno za drugim, pepel se je sesedal na rešetke, dim pa je izhajal skozi dimnik, čeprav ga je skušal veter, trdovratno, potisniti nazaj. Ves proces se bo končal kot pač vedno, ostala bosta žerjavica in pepel, s tem je izgorevanje končano. (str. 236)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Vrat materinega telesa.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 12
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja