Zmagoslavje podgan

Žanrekspresionistični roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2005
Založba
Ključne besede Življenjska obdobja, Nesrečna ljubezen, Umetniško ustvarjanje
Število strani

308

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Nagrade

1

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kocka, ki ni padla

Milan Dekleva spada med redke ustvarjalce, ki se lahko izražajo v različnih literarnih zvrsteh. Pesnik, dramatik in pripovednik, ki s pomočjo metafor in pesniških postopkov oblikuje najbolj napete zgodbe. V romanu spremljamo življenje umetnika in zdravnika Slavka Groma. Delo je nastalo s pomočjo faktografske resničnosti iz življenja pisatelja in dramatika Slavka Gruma ter domišljije avtorja. Vendar avtor v intervjuju za Buklo leta 2006 opozori, da ne gre za biografski roman. Metaforični podnaslovi nas vodijo skozi celotno zgodbo. Roman se odvija v treh dogajalnih prostorih v prvi polovici dvajsetega stoletja. Prvi del se odvija na Dunaju, drugi v Ljubljani in nato sledi še epilog, ki se dogaja v Zagorju. Glavni lik je Slavko Grom, ki subjektivno pripoveduje o doživljanjih sveta in samega sebe. Za glavno osebo romana je značilna dvojnost in iracionalnost v dejanjih. Nasprotje med ljubeznijo do Josipine Deželak in ustvarjanjem ter željo do življenja in samomorom pripeljejo do blaženja bolečin z alkoholom ter morfijem. Leta 2006 je avtor prejel kresnika za omenjeni roman, ki je na voljo tudi v češčini. Roman zaradi obilja metaforičnosti zahteva pozornega bralca. Knjiga vzpodbudi razmišljanje o človeških odločitvah in kako te vplivajo na našo prihodnost. Med branjem se včasih ustaviš in razmišljaš ali bi se isto odločil kot glavni lik za neko dejanje ali ne.

Že nekaj časa ostajam na istih odmerkih, dnevno 3x po 4 do 5 kubičnih centimetrov. Znosno, bilo je že slabše. Znižati ne morem, ker se me loti strašna potrtost, na daleč vidna. Treznemu bi mi zdravniški ugled in z njim zaslužek splaval po vodi, kakor ljubezen. (str. 284)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zmagoslavje podgan.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 25
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi