Zgodbe iz konzerve: zgodovine predelave in konzerviranja rib na severovzhodnem Jadranu

Žanrpoljudnoznanstvena knjiga
Narodnosthrvaška književnost, slovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2020
Založba
Ključne besede Industrija, Predelava, Prehrana, Ribištvo, Zgodovina
Število strani

303

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Iz kašet pozabe v konzerve sedanjosti in prihodnosti

Zgodbe iz konzerve je knjiga o preteklosti. Knjiga o tem, kako je nastajala in se razvijala prehranjevalna industrija, kako je ta razvoj vplival na demografijo, kakšne so bile nekoč delovne razmere in kako so se spreminjali prehranjevalni trendi in navade. Zgodbe iz konzerve je knjiga o sedanjosti. Knjiga o tem, kako je turizem z obal morja pregnal prehrambno industrijo, kako se z vse bornejšim ulovom in okoljskimi spremembami spopada ribištvo in o tem, kako iz zavesti lokalnega prebivalstva počasi izginja tisto bistveno, kar je njihovim staršem in starim staršem omogočilo preživetje oziroma so se zaradi tega točno tam tudi naselili. Je pa Zgodbe iz konzerve tudi knjiga o prihodnosti. Knjiga o tem, kako ravnati z dediščino, tako snovno kot tudi kulturno, kako na dovolj zanimiv način osmisliti preteklost, ji dodati nove razsežnosti in spoznanja, predvsem pa poskrbeti, da ne bi utonila v pozabo. Zgodbe iz konzerve je zelo zanimiva in večplastna knjiga. Knjiga, ki bo zadovoljila tako strokovnjaka kot tudi zainteresiranega laika. Zelo priporočam!

Česar ne moremo takoj zavonjati in videti, čutiti ali slišati, ko v roke vzamemo konzervo in jo odpremo, so zgodbe in spomini, ki jih skriva: zgodbe ribičev ter delavk in delavcev v tovarnah, pa spomini jedk in jedcev in tudi spomini na pomanjkanje in luksuz, stradanje in obilje. Ko jo pogledamo, stežka razberemo spreminjajoče se vloge konzerve: ta je prešla od redke in drage dobrine do predmeta množične prehrane in deloma spet nazaj in deloma v pozabo. (str. 23)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zgodbe iz konzerve: zgodovine predelave in konzerviranja rib na severovzhodnem Jadranu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 36
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0