Nekoč je v Piranu stal dvižni most : zgodba o dvižnem mostu je tudi zgodba o Piranu

Žanrpoljudnoznanstvena knjiga
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaPiran, 2021
Založba
Ključne besede Zgodovina, Mostovi
Število strani

96

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Avtor knjige, Goraz Humar, se je začel zanimati za nekdanji piranski dvižni most, ko ga je zagledal na stari fotografiji v knjigi o starem piranskem pristanišču. Najbolj ga je pritegnila konstrukcija tega mostu iz dveh ločenih kamnitih konstrukcijskih delov, ki je kot gradbeni inženir še ni srečal ne pri svojem delu, ne v strokovni literaturi. Zato je o tem edinstvenem mostu izdal knjigo, ki jo je založil Pomorski muzej iz Pirana. Knjiga v prvem delu predstavi piranski dvižni most skozi čas, od leta 1578, ko so ga postavili ob sedanjem piranskem Tartinijevem trgu, kjer je bil nekoč notranji mandrač, pa do podrtja mostu leta 1894, potem ko so zasuli mandrač in most ni več služil svojemu namenu. Ob prebiranju zgodbe o mostu zvemo tudi veliko o zgodovini Pirana, še posebej stavb ob današnjem Tartinijevem trgu. V drugem delu knjige se avtor posveča sami konstrukciji mostu, za katerega je dr. Danijel Rebolj izdelal digitalno rekonstrukcijo in jo umestil v današnji prostor. Knjiga je opremljena s številnimi fotografijami in napisana v lepem jeziku, dostopnem za vsakega bralca, tudi tistega brez tehničnega predznanja.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Nekoč je v Piranu stal dvižni most : zgodba o dvižnem mostu je tudi zgodba o Piranu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 8
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0