Zaplešiva, Dante

Žanrdružbeni roman, eksistencialistični roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2020
Založba
Ključne besede Slikarstvo, Balet, Ameriške umetnice, Glasbenice
Število strani

173

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ples skozi življenje

Zaplešiva, Dante je pretresljiv a navdihujoč roman o življenju strastne umetnice, ki svojo vizijo raja, kljub vsem težavam, neumorno gradi v Dolini smrti. Zgodbo, sedaj že starejše ženske, nam predstavi slavni slovenski pesnik in pisatelj Milan Dekleva. Za svoja izjemna dela je prejel že kar nekaj nagrad, med drugim Prešernovo, Kresnikovo in Veronikino nagrado. Tudi tokrat nas spretno popelje skozi spomine, ki se ob praznovanju devetdesetega rojstnega dne vrtinčijo v naši junakinji. Sprehod po preteklosti začnemo v strti, opustošeni Ameriki po zlomu borze, kjer umetnica prvič zazna strastno željo po plesu. Kljub očetovemu nasprotovanju, jo zakoreninjena težnja po ustvarjanju žene od prvih baletnih korakov do izgradnje lastne operne hiše. Ustvarjalni duh jo spremlja tako med vzponi kot tudi padci njenega zasebnega življena, na katere ob koncu svoje poti gleda pomirjeno, s priokusom občasne melanholije in utrinkov radosti.

“Od zvokov in bleščave scenografije sem bila povsem omamljena. Še zdaj imam pred očmi kačja telesa odalisk v haremu, polnem tančic, pahljač, z zlatimi nitmi pretkanih blazin in vinskih kupic, lesketajočih se od dragih kamnov. Bila sem začarana: pred menoj se je iskril, drgetal in se lesketal povsem neznan svet, tako mehak, pravljičen in popoln, da je prekašal vse, kar me je obdajalo v resničnosti. Resničnost je bila polna ostrih robov, stisnjenih pesti, zakričanih prepovedi in očitajočih pogledov.” (str. 17)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zaplešiva, Dante.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 5
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi