Stop igra : [moje življenje z bipolarno motnjo]

Žanravtobiografski roman, spomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaDomžale, 2023
Založba
Ključne besede Vsakdanje življenje, Depresija (medicina), Psihoterapija, Bipolarna motnja razpoloženja, Bolnišnično zdravljenje, Doživljanje bolezni, Osebna doživetja
Število strani

196

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Jaka Tomc živi z bipolarno motnjo.

Jaka Tomc živi z bipolarno motnjo. Bipolarna motnja je duševna bolezen, psihiatrična motnja, pri kateri se izmenjujeta dve razpoloženjski stanji: depresija in manija.
Avtor nam iskreno in surovo predstavi ujetost v bolezen dveh obrazov, podobni vožnji z vlakcem smrti. Ko se po več tednih, mesecih končno pobere iz stanja brezvoljnosti, utrujenosti in depresije, ga izstreli v višave. Ni zaspan, ni utrujen, zanj ni nobenih ovir in tako pristane privezan na postelji na zaprtem oddelku psihiatrične klinike v Polju. Večkrat.

S pomočjo zdravil in psihoterapije sedaj Jaka Tomc hodi po mučni ravni črti. Ni več globokih črnih lukenj in poletov v višave. Je nekje vmes. Je Stop igra.

Ko začnem padati, veliko ležim. Ne toliko, ker sem utrujen, čeprav sem – utrujen od življenja. v osnovi gre za to, da se skrijem pred resničnimi problemi, ki me čakajo zunaj. Ko se mi nabere veliko problemov, ki jih je treba vsaj nasloviti, če že ne rešiti, mi spodnese tla pod nogami. Če se zvijem v fetalni položaj na kavču ali v postelji, vsaj za nekaj časa izginejo. Dlje kot ležim, bolj oddaljeni postajajo.
(str. 102)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Stop igra : [moje življenje z bipolarno motnjo].

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 36
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5