Raztreseni um: izvor in zdravljenje motnje pozornosti

Žanrpriročnik
Narodnostkanadska književnost
Kraj in leto izidaBrežice, 2023
Založba
Prevod Petra Česen
Ključne besede Motnje pozornosti in hiperaktivnost, Vedenjske motnje, Družinska terapija, Medosebni odnosi, Otroci, Starši, Psihoterapija, Pozornost
Število strani

340

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Gabor Maté je mednarodno priznan zdravnik, ki se je specializiral za nevrologijo, psihiatrijo in psihologijo ter tudi sam trpi za motnjo ADD oz. primanjkljajem pozornosti. Njegovo pisanje v priročniku temelji na sodobnih nevroznanstvenih raziskavah, razvojni psihologiji, sistemski teoriji, genetiki in medicinski znanosti. Poljudno opiše naravo in izvor motnje ADD ter pojasni, kakšen je proces zdravljenja. Posebno pozornost nameni staršem, ki imajo otroke z ADD ter jim svetuje, kako lahko pomagajo otrokom. S svojim delom namreč želi pomagati pri izboljšanju odnosov med starši in otroki ter spodbuditi njihov čustven ter spoznavni razvoj. Priročnik bodo s pridom uporabljali tudi zdravstveni delavci in učitelji, ki delajo z učenci z ADD.
Avtorju je uspelo, da je napisal odlično znanstveno delo, ki pa je obenem tudi rahločutna pripoved o razrvanih dušah, za katere je resničnost tako kruta, da je bilo treba razdrobiti um, da se razdrobi bolečina. Znanstvena in medicinska spoznanja tako dopolnjujejo izkušnje pacientov ter njegove osebne izkušnje kot odraslega z ADD, kot starša, ki ima tri otroke z isto diagnozo ter kot zdravnika, ki ima veliko izkušenj z zdravljenjem te precej nerazumljene bolezni današnjega časa.
Obvezno branje za vse, ki imajo težave z uravnavanjem pozornosti.

Nevroznanost je ugotovila, da človeški možgani niso sprogramirani glede na to, kar smo biološko podedovali, ampak da se njihova vezja oblikujejo glede na to, kaj se zgodi po tem, ko dojenček pride na svet, in celo ko je še v maternici. Čustvena stanja staršev in to, kako živijo svoje življenje, močno vplivajo na oblikovanje možganov njihovih otrok, čeprav starši pogosto ne morejo vedeti za take komaj zaznavne nezavedne vplive ali jih nadzirati. Dobra novica je, da se lahko možganska vezja temeljito spremenijo tudi pri otroku in celo pri odraslem, če so ustvarjeni pogoji, potrebni za pozitiven razvoj.
Str. 17

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Raztreseni um: izvor in zdravljenje motnje pozornosti.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 78
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3