Androidi čutijo v barvah

Žanrfantastični roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaDomžale, 2020
Založba
Ključne besede Človeštvo, Sočutje, Umetna inteligenca, Androidi, Prihodnost, Sožitje, Roboti, Robotizacija
Število strani

261

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Tako realna, da bi bila lahko resnična in tako človeška, da ni nujno, da govori o umetni inteligenci

Kljub temu, da se najnovejši roman slovenskega pisatelja Jake Tomca dogaja v ne tako zelo oddaljeni prihodnosti, ga lahko beremo kot odsev časa oz. konkretne situacije, v kateri se (zahvaljujoč virusu Covid-19) nahajamo danes ter tudi kot nepopačeno sliko ljudi, ki nas obkrožajo in nas “usmerjajo” v tem trenutku. Tomčevi stavki so nežni, poetični ter hkrati realni in nam na eleganten način “še toplo” servirajo realnost, ki nas obdaja tukaj in zdaj. Kljub temu, da so glavni junaki romana androidi, torej roboti, ki so zaradi uporabe umetne inteligence skoraj enaki ljudem oz. jih (prav nič kavalirsko) prekašajo, je njihovo dojemanje ljudi, njihovih dejanj in vzgibov pravilno, neolepšano in niti malo krivično do človeške rase.

V bližnji prihodnosti, ki nam jo v romanu slika Tomc, so ljudje ustvarili androide, ki so ljudem svet in življenje polepšali, jih rešili pred težavami kot so onesnaženje in vojne, a ljudje (ki se vedno nečesa plašij(m)o), se androidov bojijo in čakajo primeren trenutek, da bi se jih znebili. Ko se zgodi umor človeka, ki naj bi ga zakrivil android, dobijo tisti, ki androidom nasprotujejo, se jih bojijo in jih sovražijo, iztočnico za uničenje te nove vrste bitij. Jim bo uspelo ali bo umetna inteligenca prelisičila/premagala naše pleme?

Roman, ki ga lahko berete kot znanstveno-fantastično poslastico (ki se lahko postavi ob bok marsikateremu delu katerega od tujih piscev v tem žanru) ali kot v lepe, polnopomenske stavke in prihodnost zavito prispodobo današnje realnosti.

“Kako mu razložiti, da superiorna inteligenca ni nobena grožnja in da so filmi o morilskih robotih zgolj plod domišljije? Ne bi smeli soditi vseh živih bitij po sebi. Živali ne poznajo zlobe. Androidi ne poznajo sovraštva.” (str. 10)

“Ljudje so ovce, to dobro veva oba. Mediji jim bodo prodali zgodbo o prijaznem človekoljubnem robotu in oni jo bodo brez težav kupili.” (str. 43)

“Fikcija je najboljši vir učenja. Domišljija aktivira dele možganov, ki sicer spijo.” (str. 74)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Androidi čutijo v barvah.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 62
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 5

Morda vam bo všeč tudi