Milijon korakov: Severna pot vzdolž nemirnega Biskaja: Camino del Norte

Žanrpotopis
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Ključne besede santiago de compostela, Osebna doživetja, Romarske poti, Camino
Število strani

241

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Mitja Zupančič, novinar, publicist, predvsem pa strasten morjeplovec je Severno pot oz. Camino del Norte prehodil skupaj z dr. Ivanom Štuhecem – rednim profesorjem Biotehniške fakultete UL v pokoju. Nadela sta si pohodniški imeni Ščurek in Pajek ter v 35 dneh prepešačila na stotine kilometrov vzdolž nevarne obale Biskajskega zaliva, ki velja za pokopališče ladij. Na poti sta spoznavala pestro pokrajino, ljudi in običaje. Nastal je potopis, v katerem popotnik in romar bralca odpeljeta na zanimivo dogodivščino. Vsak dan je obarvan z različnimi izzivi in včasih nepričakovanimi zapleti.
Pripoved odlično dopolnjujejo zgodovinski podatki in zanimivosti, ki nam približajo te razmeroma oddaljene kraje. Prijetno branje, v slogu domačnega kramljanja, nas spomni, da Camino ni le duhovnost in kultura. So tudi odnosi, ki dostikrat mejijo na umetnost.
Potovanje, na katerem sta prehodila več kot milijon korakov, sta Ščurek in Pajek zaključila na koncu sveta pri znamenitem svetilniku Finisterra. Njuno zgodbo krasijo številne dokumentarne fotografije, s katerimi tudi bralci ujamemo delček duha te brezčasne romarske poti.

Ko sva Pajek in Ščurek po prehojenih 969,31 km [GPS] in še blizu 70 km po mestih in krajih z izklopljenim sledilcem naposled le dosegla kilometer 0, sva se šele začela zavedati, koliko truda, odrekanja in energije sva vložila v to pot, ki se bo zares končala 35. dan na polju zvezd, v Santiagu de Compostela, ob grobu svetnika sv. Jakoba.
Običaj pravi, da se je treba na koncu sveta umiti v morju, zažgati stara oblačila in pozdraviti zahodno sonce, nadaljevati pa v zgodnjem jutru, kot nov in popolnoma prerojen, predvsem pa boljši človek. Skoraj vse sva že naredila, le obleke nisva skurila na rtu, ker je to sedaj prepovedano. Sicer pa je tudi res, da vse, kar premoreva in je še zgledno in uporabno, imava na sebi.
Str. 202-203

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Milijon korakov: Severna pot vzdolž nemirnega Biskaja: Camino del Norte.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 39
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2