Zgodba o Davidu Locku

Žanrkratka zgodba, družbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2010
Založba
Ključne besede Umetnost, Pisateljstvo, Osebnost
Število strani

111

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ko v slovenščini pišoči avtor preplete filmske sekvence Davida Lyncha in Quentina Tarantina v naspidirano in provokativno literarno delo.

Uživam v lepoti jezika, v širokem naboru uporabljenih besed in v napetem branju – vse to odlično preplete Slovenec Jaka Tomc v knjigi z naslovom Zgodba o Davidu Locku. Knjižna poslastica za vse, ki se ne morete odločiti za najljubši literarni žanr, radi berete kakovostno, obožujete sarkazem, ščepec akcije, citatne dodatke, glasbeno-poetične vložke, kompleksne junake in zmešano dogajanje na splošno ter seveda napeto branje. Tomc, ki med drugim tvita kot @manicnipoet, je spisal odlično branje in nekako prenesel v knjižni svet prizore, kot jih na filmska platna čarata David Lynch in Quentin Tarantino, ter tako v slovenski knjižni prostor vnesel ščepec “šundovstva”, vse skupaj postavil v boemski Los Angeles in pa začinil z obilico odličnih in poglobljenih dialogov, ki nam dajo “hrano za možgane”.
Njegov osrednji knjižni lik David je prav poseben in zelo simpatičen tip, tipični ameriški večni študent, ki v plusih tovrstnega življenja zelo uživa, slaven pisatelj, ljubitelj drobnih življenjskih radosti, dober prijatelj in (kot izvemo ob koncu knjige, ki še ni končana) pravi pravcati super junak, ki nehote spoznava lastna alternativna življenja oz. vzporedna vesolja, razmišljujoč ali bo v katerem od njih srečal sebi komplementarno partnerico. Skozi Davidov vsakdan nas Tomc popelje z obilico poglobljenih razmišljanj o življenju in svetu okrog nas in seveda (kot “maničnemu poetu” pritiče) s kančkom poetičnosti. Na branje!

“To je življenje, sem rekel sam pri sebi. Treba je uživati v majhnih stvareh. Ko sem zmazal vso pito in srknil še zadnji požirek moccacina, sem se zadovoljno zleknil na klopco, stegnil noge, se pretegnil in si z največjim užitkom prižgal cigareto. Prijala je ravno tako kot po dobrem seksu. Pomislil sem na Sarah. Georgova smrt jo je res prizadela. A to bo morala preboleti sama, pri tem ji ne morem pomagati.

Okoli pol devetih sem se s taksijem pripeljal na kampus. Sit in vidno zadovoljen sem prišel v sobo, si slekel jakno in se sezul. Natočil sem si kozarec burgundca in si zvil džojnt. Bizaren, a sila zadovoljujoč dan, sem pomislil. Ko bi bil vsak dan tak. Potem res nikoli ne bi bilo dolgočasno. Kadil sem džojnt in srkal odlično rdeče vino ter se počasi pogrezal v spanec. Le kakšne načrte ima usoda zame, sem pomislil, tik preden me je zmanjkalo.”
(str. 50)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zgodba o Davidu Locku.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 21
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi