V iskanju pristnosti

Žanrdružbeni roman, družbenokritični roman, moderni roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaBrežice, 2022
Založba
Prevod Eva Žerjav
Ključne besede Usoda, služba, Prijateljstvo, iskanje samega sebe, Odnosi, Povezanost, življenjske spremembe, Resnica, Sočutje, Prihodnost, življenjski dogodki, Iskrenost, Ljubezen, Odnosi med spoloma
Število strani

323

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

V času vsesplošne digitalizacije se lahko vprašamo, koliko si nas danes resnično vzame čas, da spozna ljudi, ki živijo in delajo v njegovi bližini, v resničnem življenju? Prvenec Clare Pooley nam prikaže, kaj se zgodi v sodobni londonski soseski, potem ko eden od njenih prebivalcev prebije običajno vljudno socialno distanco in spodbudi eksperiment resnične komunikacije. Julian Jessop, ekscentričen priznani umetnik, v zeleno beležnico zapiše svojo resnico – kako zelo osamljen je po izgubi svoje žene Mary – in povabi naključnega bralca, da vanjo zapiše svojo resnico in jo podeli naprej. Beležnico namenoma pusti v lokalni kavarni, kjer jo najde njena lastnica Monica, ki si obupno želi lastne družine in sprejme izziv. Napiše svojo resnico in jo posreduje naprej. Drug za drugim se jima pridruži še nekaj ljudi iz soseščine, ki v zvezku delijo svoje resnične življenjske zgodbe. Med njimi so odvisnik in nekdanji borzni posrednik Hazard, avstralski vrtnar Riley in kraljica družbenih omrežij, mlada mamica Alice. Monicina kavarna kmalu postane dom za različne nesrečne duše. Seveda pride tudi do zapletov in težkih občutkov, čeprav z najboljšimi nameni, vendar počasi pridobijo medsebojno zaupanje in naklonjenost ter pazijo drug na drugega. Kljub temu, da zelena beležnica, ki jih je povezala, nazadnje spet pripotuje do Juliana, pa čisto na koncu konča v rokah čuvaja parka Dava in mislimo si lahko, da bo še naprej potovala med ljudmi, jih povezovala in spreminjala njihova življenja.
Roman V iskanju pristnosti je osebna zgodba avtorice Clare Pooley, ki je v osrednjih osebah pravzaprav opisala svoje nekdaj na videz popolno življenje mame, zaposlene v svetu oglaševanja, ter svojo odvisnost in boj z alkoholom. Uspelo ji je ponuditi bralcu spodbudno in toplo zgodbo o resnici, prijateljstvu in moči povezanosti.

Kako dobro poznate ljudi, ki živijo v vaši bližini? Kako dobro oni poznajo vas? Ali sploh veste, kako je ime sosedom? Ali bi opazili, če bi bili v stiski ali če več dni ne bi šli iz hiše?
Vsi lažemo o svojem življenju. Kaj bi se zgodilo, če bi namesto tega povedali resnico? Tisto eno stvar, ki vas opiše in ob kateri vse postane jasno? Ne na spletu, temveč resničnim ljudem okoli sebe?
Mogoče nič. Ali pa bi vam to, da ste povedali svojo pravo zgodbo, spremenilo življenje ali življenje nekoga, ki ga še ne poznate.
To bi rad izvedel.

(str. 9-10)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige V iskanju pristnosti.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 74
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3