Dlan polna zvezd

Žanrdružbeni roman, mladinski roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 1990
Založba
Prevod Maja Lavrač
Ilustracije Eka Vogelnik
Ključne besede Prijateljstvo, Odraščanje, Vrednote, Prihodnost, Mladina, Družina
Število strani

206

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

V vsaki pravljici se skriva košček resnice. Iz še tako majhnega dogodka lahko stkemo pravljico. Sirija, ki je ni več.

Dlan polna zvezd je mladinski roman sirskega pisatelja Rafika Schamija, ki ga slovenski bralci (odrasli) poznamo po obsežnem delu Mračna plat ljubezni. In prav tako kot v omenjenem tekstu tudi v tem tankem romanu Schami dogajanje postavi v Sirijo, točneje v Damask (kljub temu da avtor že od svojega otroštva živi in piše v Nemčiji). Damask, poln prijaznih ljudi, cvetočih okenskih polic, dišečih loncev in družinske topline. Damask, v katerem se tkejo prijateljstva in prve ljubezni, divjajo male osebne vojne znotraj družinskih, sosedskih in prijateljskih krogov. Damask, neprepoznaven skozi pogled današnjega opazovalca, ki mu ime prikliče na um vojno.
Glavni junak romana je deček Salim, ki živi prej v revščini kot v blagostanju in si najbolj od vsega želi postati novinar. Pot do tega mu lajšajo prijatelji, sovrstniki, stari modrec Salim in simpatija Nadia, otežujejo pa mu jo oče (ki mu ne pusti obiskovati šole, pač pa želi, da dela v njegovi pekarni), strogi učitelji in Nadiin oče, ki je pripadnik tajne policije.
Nežno, hrepeneče, toplo, dišeče branje, ki z izbranim besednjakom vabi v kraje, ki jih ni več.

“Med vsemi nebesnimi telesi imam najraje mesec. Ne samo ščip, ampak tudi najmanjši krajec me navda s posebnim mirom. Stric Salim je rekel, da je njegov ded z opazovanjem meseca lahko napovedal, ali bo dež ali ne. Zelo bi bil srečen, ko bi mi mesec, ki lahko vse vidi, napovedal, ali bom dobro opravil klavzuro iz biologije ali ne. Gotovo se zdi mesecu bioboksar ravno tako usekan kakor meni.” (str. 58)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Dlan polna zvezd.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 42
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 6

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja