Obmiruj, nato odidi

Žanrdružbeni roman, zgodovinski roman
Narodnostirska književnost
Kraj in leto izidaDob pri Domžalah, 2017
Založba
Ključne besede Duševne bolezni, Očetje in sinovi, Svetovna vojna 1914-1918
Število strani

221

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Konec je z nami. Z vsemi nami je konec."

V srca slovenskih bralcev se je Irski avtor John Boyne zasidral predvsem z romanom Deček v črtasti pižami. V delu obmiruj, nato odidi, ostaja Boyne pri vojni tematiki. Na Alfijev peti rojstni dan izbruhne prva svetovna vojna. Oče Georgie mu obljubi, da se nikoli ne bo odšel borit, vendar se že naslednji dan v domači dnevni sobi prikaže v vojaški uniformi. Mami Margie pade pletenje na tla, babica pa poreče, da je z vsemi njimi konec. Mimo njihovih oken čedalje več mladih moških koraka v uniformah. Gospoda Janačka, ki je vodil prodajalno na koncu ulice, pa izženejo. Alfie ne razume sveta odraslih in vojne. Mama se zaposli kot medicinska sestra v bolnišnici, deček je čedalje bolj prepuščen samemu sebi. Iz Janačkove hiše Alfie ukrade škatlo za čiščenje čevljev in si prične služiti denar kot čistilec čevljev na londonski železniški postaji. Pouk obiskuje le še ob ponedeljkih in četrtkih, ko sta na urniku zgodovina in književnost. Očetova pisma postopoma poniknejo in mama mu razloži, da je oči na tajni misiji. Alfie temu ne verjame. Najprej misli, da je mrtev, pa da mu mama to prikriva, potem pa dobi namig kje bi oče lahko bil in se odloči, da ga poišče. Kar pa za devet let starega otroka sploh ni tako preprosto, kot si je Alfie sprva zamislil.

Glej tudi:

“V čudnih časih živimo, če si mora človek dati očistiti čevelj na leseni nogi, kajne?” je rekel Wilf in se napol nasmihal. “Vseeno je treba ohranjati zgledno podobo. Tako nam vsaj dopovedujejo. Čudna zadevščina. Prekleto vesel sem, da sem se izmazal, vseeno pa se počutim, kakor da bi se izogibal dolžnosti, ko sem obtičal tukaj. Naposled so mi namreč dali službo na vojnem uradu. Vzeli so mi uniformo in mi naročili, naj si najdem obleko. Sanja se jim ne, kako se moški mojih let počuti brez uniforme. Kako nas ljudje gledajo. Neka ženska je pristopila k meni sredi Piccadilly Circusa, mogoče ni opazila moje bergle. Odprla je torbico in pred vsemi je … je …” Zmajal je z glavo, ustnica pa se mu je ukrivila v mešanici jeze in bolečine. “Zakaj to počnejo?” je zamomljal

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Obmiruj, nato odidi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 57
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 9

Morda vam bo všeč tudi

Faruk Šehić, Uroš Zupan, Jasmin B. Frelih, Andrej Nikolaidis, Davorin Lenko, Dragan Velikić, Jurij Hudolin, Suzana Tratnik, Peter Semolič, Ana Pepelnik, Tina Vrščaj, Jure Jakob, Ana Schnabl, Tatjana Gromača

Antologija tesnobe