Deček v črtasti pižami

4,5
(47)
Žanrmladinski roman
Narodnostirska književnost
Kraj in leto izidaDob pri Domžalah, 2007
Založba
Prevod Andrea Švab
Ključne besede Druga svetovna vojna
Število strani

220

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Knjižna uspešnica Johna Boynea je v tujini prejela tri literarne nagrade (Children’s Book of the year, People’s Choice Award Book of the Year, CBI Bisto Children’s Book of the Year), pri nas pa smo ji podelili nagrado Centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo Zlata Hruška. Po romanu je bil leta 2008 posnet tudi istoimenski film. Zgodba je čustveno pretresljiva, opis dogajanja v času holokavsta je izvirno podan iz zornega kota devetletnega dečka. Bruno je sin visokega nemškega oficirja in o grozotah druge svetovne vojne ne ve ničesar. Z družino se iz Berlina preselijo na podeželje, v hišo tik ob ograji koncentracijskega taborišča, kajti oče je tam dobil novo zaposlitev. Ko Bruno raziskuje okolico novega domovanja, se skozi ograjo spoprijatelji z dečkom v črtasti pižami (kar je bila uniforma zapornikov). Njuno prijateljstvo pa ima pogubne posledice, konec zgodbe je namreč surovo grozljiv in da bralcu še dolgo misliti.

»Poljska,« je zamišljeno rekel Bruno in pretehtal besedo na jeziku. »To ni tako dobro kot Nemčija, ali pač?« Šmuel se je namrščil. »Zakaj pa ne bi bilo?« je vprašal. »No, zato, ker je Nemčija največja od vseh držav,« je odvrnil Bruno in se spomnil nečesa, kar je pogosto slišal, ko sta se Oče in Dedek pogovarjala. »Ker smo več vredni.« Šmuel je strmel vanj, vendar ni rekel ničesar in Bruno je čutil močno željo, da bi zamenjal temo pogovora, kajti celo ko je izgovoril te besede, mu niso zvenele v redu in zadnja stvar, ki jo je želel, je bila ta, da bi si Šmuel o njem mislil, da je nesramen.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Deček v črtasti pižami.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 207
Komentarji: 0
Število ocen: 47
Želi prebrati: 40
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 74

Morda vam bo všeč tudi