Zgodovina čebel : [roman]

Žanrdružbeni roman
Narodnostnorveška književnost
Kraj in leto izidaTržič, 2017
Založba
Prevod Neža Kralj
Ključne besede Matere in sinovi, Čebelarstvo, Odnos do narave, Očetje in sinovi, Čebelarji
Število strani

399

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kakšen bi bil svet brez čebel?

Roman Zgodovina čebel norveške pisateljice Maje Lunde združuje zgodbe treh literarnih oseb ter izpostavlja predvsem odnos do narave in soljudi. Kitajka Tao pripoveduje o prihodnosti, ko morajo ljudje zaradi izginotja čebel ročno opraševati rastline. V sedanjosti ameriški čebelar George vztraja pri tradicionalnem čebelarjenju predvsem z željo, da bi sin nadaljeval družinsko tradicijo. V preteklost je umeščena zgodba angleškega biologa Williama, ki si prizadeva ustvariti popoln in izviren čebelji panj. S tem dosežkom bi lahko preskrbel svojo številčno družino, v očeh strokovne javnosti pa pridobil ugled in spoštovanje. Njihove pripovedi se kljub različnim časovnim obdobjem na svojstven način prepletejo, vsaka zase pa ob ekološki tematiki govori o odnosih med zakonci ter starši in otroki, neizpolnjenih pričakovanjih pa tudi o upanju.

Glej tudi:

»Bilo je tiho. Med delom se nismo smeli pogovarjati. V krošnjah dreves se je slišal samo šum naših previdnih gibov in vsake toliko tiho odhrkavanje, zehanje ali drgnjenje delovnih oblek ob debla. Včasih se je razlegel še zvok, ki smo se ga vsi naučili sovražiti – veja, ki je počila in se v najhujšem primeru celo odlomila. Če se je to zgodilo, je bilo sadja manj in tudi za to so nam trgali od zaslužka. Sicer pa se je slišalo samo veter, ki je trepetal v vejah, božal cvetove in drsel med travnimi bilkami na tleh.« (str. 9)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zgodovina čebel : [roman].

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 53
Komentarji: 0
Število ocen: 8
Želi prebrati: 7
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 8