Nace gre od doma : pravljica

Žanrpravljica
Narodnostirska književnost
Kraj in leto izidaDob pri Domžalah, 2011
Založba
Prevod Jana Ambrožič
Ilustracije Oliver Jeffers
Ključne besede V mladinskem leposlovju, Smrt, Otroci, Problemi, Starši, Igrače, Lutke
Število strani

226

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

John Boyne je irski pisatelj, znan predvsem po uspešnici Deček v črtasti pižami, za katero je prejel dve irski literarni nagradi, se z njo uvrstil na seznam uspešnic pri New York Timesu, po njej pa so pri Miramaxu posneli tudi film. Živi in piše v Dublinu. Nace gre od doma je pretresljiva zgodba o osemletnem dečku Nacetu, ki zbeži od doma, ker ga je strah soočenja s smrtjo mame. Na begu od doma se spoprijatelji s starcem, ki ima trgovino z igračami in izdeluje lutke. Med tem, ko starec izdeluje lutke, si postopoma pripovedujeta zgodbi njunih življenj. Nace odkriva spomine na mamo, ki ga je rešila pred varnostnikom, pričarala plažo na bazenu, ga odpeljala na sejem in mu pokazala jutranjo zarjo nad gozdom. S pomočjo lutk gospe Ščitnik, gospoda Majcna, princa, gospoda Kvekerja in gospoda Krilca pa se sprehodimo skozi življenje starca in njegovega očeta. Starec je bil v mladosti najboljši tekač na svetu. Nace se še pred smrtjo matere vrne domov. Dolgi pogovori s starcem so pomagali, da se je Nace pogumno soočil s svojim strahom. Mogoče pa boste, kot po čudežu, v knjigi izvedeli še kaj novega o Pepetu in Ostržku. Ne smemo pa pozabiti omeniti duhovitih in čudovitih ilustracij Oliverja Jeffersa. Knjiga, ki ima pravljični pridih, je bila finalistka za najboljšo mladinsko knjigo leta 2010 na Irskem (Irish Book Award) in finalistka Sheffield Children’s Award.

“Tekel je po dovozu do hiše in ni slišal drugega kot cvrčanje čričkov in ukanje sov, dvignil je pogled k edinemu oknu, v katerem je še gorela luč – v prvem nadstropju njihove koče, kjer je bila spalnica njegovih staršev. Za trenutek je obstal in jo gledal, živčno pogoltnil slino in se vprašal, kako mu trda prede za pobeg od doma, a mu v resnici ni bilo mar. Skrbelo ga je samo to, da ni prepozen. Okleval je, ker se je bal najhujšega, zato bi najbrž še več ur stal zunaj na mrazu, če se ne bi naslednji trenutek odprla vhodna vrata. Ven je pogledal oče in zagledal svojega sina, ki je stal tam, sam sredi noči.” (str. 214)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Nace gre od doma : pravljica.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 25
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2