Zemljevid in ozemlje

Žanrdružbeni roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2012
Založba
Prevod Mojca Medvedšek
Ključne besede Umetnost, Fotografija, Očetje in sinovi, Slikarstvo
Število strani

315

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Tiha prostranstva življenja nekega umetnika

Roman, za katerega je francoski pisatelj prejel najprestižnejšo francosko literarno nagrado, pred nas razgrinja življenje umetnika Jeda Martina. Jed je miren, tih moški drobne postave, z v ničemer razburljivo življenjsko potjo, ki jo najbolj zaznamuje odnos z očetom samohranilcem. Svojo umetniško pot Jed začne s fotografiranjem predmetov in Michelinovih zemljevidov, nadaljuje s slikarstvom, kjer s tako imenovano serijo poklicev nemudoma požanje svetovno slavo in bogastvo; njegove slike se prodajajo po milijon evrov. Pri snovanju razstave svojih slik splete nenavadno prijateljstvo s francoskim pisateljem Houellebecqom, slavnim samotarjem in morda tudi alkoholikom, ki naj bi mu v zameno za avtoportret napisal spremno besedilo za katalog. Bogastvo pa se Jeda ne dotakne; v mirno, osamljeno življenje, v katerem resonira le očetova bolezen in neuspešna ljubezenska zveza z Rusinjo Olgo, končno resneje zareže le nenavadno surov umor Houellebecqa, ki naznani tudi konec njegove umetniške kariere.

“Manj kot pred mesecem dni ga je zakon ponudbe in povpraševanja povzdignil med odličneže, bogastvo ga je objelo kot dež iskric, ga odrešilo vsakršnega finančnega jarma in zavedel se je, da sedaj zapušča ta svet, katerega del nikoli ni zares bil, njegovi že tako maloštevilni odnosi z ljudmi se bodo drug za drugim posušili in usahnili, v življenju bo prisoten tako, kot je bil sedaj v kabini dovršene izdelave svojega audija allroad A6; miren in brez veselja, zagotovo nevtralen.” (str. 199).

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zemljevid in ozemlje.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 14
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 6

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja