Bratje Karamazovi : roman v štirih delih z epilogom

Žanrdružbeni roman
Narodnostruska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2013
Založba
Prevod Borut Kraševec
Ključne besede Družinski odnosi, Očetje in sinovi
Število strani

891

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

29-30 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Roman Bratje Karamazovi je pripoved o življenju Dmitrija, Ivana in Aljoše Fjodoroviča. Njihov oče Fjodor Pavlovič Karamazov je razuzdanec, burkač ter pijanec in je prismuknjen na prav poseben, »ruski« način. Vse sinove je razgrajaški oče zanemarjal, skrb zanje so morali prevzeti ostali člani družine in služinčad. Ko ti odrastejo in postanejo možje, tudi njihovi odnosi z očetom postajajo vedno bolj zapleteni. Najbolj problematičen je odnos Fjodorja in najstarejšega sina Dmitrija, katerega vročekrvnost in vzkipljivost le še stopnjujeta napetost med njima. V sporu sta tako zaradi dediščine kot zaradi Grušenjke, dekleta, po katerem oba hrepenita. »Čemu živi takšen človek?«, se med burkaškim nastopom Fjodora Pavloviča Karamazova sprašuje Dmitrij in s tem napoveduje grozljivo dejanje, ki se šele ima zgoditi. Zakaj živi človek, ki s svojo destruktivnostjo, pohlepom, ljubosumjem in sebičnostjo v življenje svojih najbližjih prinaša le kaos in razdejanje? S tem in z vprašanjem dobrega in zlega, s tematiko upanja in obupa, s trkom vrednot in različnih svetovnih nazorov ter raziskovanjem ekstremov človeške osebnosti se v romanu, ki so njegova največja mojstrovina in krona njegovega ustvarjanja, ukvarja Dostojevski.

“Čemu živi tak človek?!” je zamolklo zarenčal Dmitrij Fjodorovič, ki je bil od besa že skoraj ob pamet, pri tem pa nekako zelo privzdignil rame in se zato skoraj zgrbil.” Povejte mi, ali mu je še sploh mogoče dovoliti, da onečašča zemljo,” se je ozrl po vseh, medtem ko je z roko kazal na starca. Govoril je počasi in odmerjeno.” Ali ga slišite menihi, ali slišite očetomorilca?” je Fjodor Pavlovič skočil k očetu Josifu. “To je odgovor na vašo sramoto! Kaj je sramota? Ta mrha, ta lahkomiselna ženska, je morda bolj sveta od vas samih, gospodje menihi, ki se tule zveličate! V svoji mladosti je mogoče res padla, ker jo je pokvarilo okolje, vendar je veliko ljubila, tisti, ki je veliko ljubila, je pa tudi Kristus odpustil …” (str. 89)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Bratje Karamazovi : roman v štirih delih z epilogom.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 187
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 10
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja