Upor na ladji Bounty

Žanrdružbeni roman, mladinski roman
Narodnostirska književnost
Kraj in leto izidaDob pri Domžalah, 2011
Založba
Prevod Jure Potokar
Število strani

482

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

16-17 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Sodobni irski pisatelj je temeljito preučil pristne zgodovinske vire o enem izmed najbolj znanih ladijskih uporov iz leta 1789, ter to tematiko v romanu vtkal na svež način. Legendarni upor na ladji Bounty je bil že kar nekajkrat filmsko upodobljen, prav tako literarno. Knjiga tega avtorja pa se od drugih razlikuje v tem, da je zgodba prvoosebna s perspektive 14-letnega londonskega tatiča. John Jacob Turnstile kazensko konča na ladji kot pomočnik kapitana. Ko ladja po dolgih mesecih pripluje do tihomorskih otokov, se posadka za nekaj mesecev udomači na kopnem. Po odhodu nazaj na morje pa se na ladji zgodi upor – krut preobrat, ko Jacob s kapitanom in skupino zvestih mornarjev konča v majhnem čolnu. V knjigi sledi opis osemtedenskega boja za preživetje ter zaključna epizoda preživelih prič pred sodiščem v Londonu.

Glej tudi:

Sedel sem, si pomel oči in pogledal naokoli po naši brezupni posadki z občutkom upanja v srcu. Bili smo razcapana druščina, in to brez razlike. Umazani, smrdljivi, bradati – celo na moji bradi so me začele žgečkati mehke dlake –, vendar smo bili posadka. In pognali so nas na morje brez skrbi za naše preživetje. In preživeli bomo. Kapitan bo poskrbel za to. Ja, prav vsi do zadnjega med nami.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Upor na ladji Bounty.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 89
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 6