Deček na vrhu gore

Žanrvojni roman
Narodnostirska književnost
Kraj in leto izidaDob pri Domžalah, 2017
Založba
Ključne besede Otroci, Otroci in odrasli, Svetovna vojna 1939-1945, V mladinskem leposlovju
Število strani

294

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

John Boyne se je rodil na Irskem. V slovenski jezik prevedene knjige Johna Boyna Deček v črtasti pižami, Nace gre od doma, Upor na ladji Bounty in Osupljive dogodivščine Barnabyja Brocketa so prejele zlato hruško, najvišjo oceno Pionirske (Centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri Mestni knjižnici Ljubljana). Knjiga Deček na vrhu gore pa je bila v ožjem izboru za mladinsko knjigo leta pri Irish Book Award in v ožjem izboru za knjigo leta pri Children’s Book Ireland. Nominirana je bila tudi za Carnegie Medal. Zgodba se začne dogajati leta 1936. Pierrot (mama je bila Francozinja, oče Nemec) s sedmimi leti postane sirota. Oče naredi samomor, mama pa zboli in umre. Iz svojega pariškega doma se preseli k teti Beatrix. Ta vodi gospodinjstvo v premožni hiši na gori. Premožna hiša je Berghof, domovanje Adolfa Hitlerja in Eve Braun na Bavarskem (Nemčija). Firer otroka takoj vzame pod svoje okrilje. Od leta 1939 do leta 1945 seveda poteka druga svetovna vojna, Pierrot postane Pieter in pripadnik Hitlerjugenda. Ker je bil deležen vzgoje Adolfa Hitlerja, je ljubezen in moralno čistost zamenjala želja po moči. Zagrešil je zločine, prizadel ljudi, ki so ga imeli radi. Zaradi njega da Hitler, med drugim, ustreliti njegovo teto, ki ga je v težkih trenutkih vzela k sebi. Uniforma in občutek moči povzročita, da si Pieter dovoli občutno preveč. Tudi do deklet njegovih let. Seveda prekine tudi stike z njegovim najboljšim prijateljem Anshelom, Judom, ki se je rodil gluh. Hitler vojno izgubi, Pieter pa se po vojni zave, kaj je kot otrok in mlad fant pravzaprav počel. Je bil kot otrok odgovoren za svoja dejanja? Je vedel, kaj se dogaja? Služkinja Herta, ki je delala v Berghofu, je namreč rekla, naj se nikoli ne pretvarja, da ni vedel, kaj se dogaja in da bi bila taka laž najhujši zločin izmed vseh. Zaupati zgodbo svojemu dolgo najboljšemu prijatelju Anshelu, ki je postal pisatelj, in počakati, kaj bo prineslo življenje v nadaljevanju, je verjetno najboljša možna odločitev. Pravijo, da čas celi rane. Pa res zaceli vse? Pretresljiva zgodba o odraščanju v vojnem času in težkih odločitvah z usodnimi posledicami.

“Dolgo ni rekel ničesar in odločil sem se počakat, dokler ne bo pripravljen. In potem je končno dejal, da bi mi rad povedal zgodbo; zgodbo o dečku, ki je življenje začel z ljubeznijo in moralno čistostjo v srcu, a se je spustil spriditi želji po moči. Zgodbo o fantu, ki je zgrešil zločine, s katerimi bo moral živeti do konca svojih dni; fantu, ki je prizadel ljudi, ki so ga imeli radi, in bil sokriv smrti tistih, ki so mu vselej izkazovali le dobroto; ki je žrtvoval pravico do svojega lastnega imena in se bo moral vse življenje truditi, da bi si jo povrnil. Zgodbo o človeku, ki išče pot, kako se odkupiti za svoja dejanja, in ki ne bo nikoli pozabil besed neke služkinje Herte, naj se nikoli ne pretvarja, da ni vedel, kaj se dogaja; da bi bila taka laž najhujši zločin izmed vseh.” (Str. 289-290).

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Deček na vrhu gore.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 228
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 7
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 8

Morda vam bo všeč tudi