Polovica rumenega sonca

4,6
(13)
Žanrdružbeni roman, vojni roman, zgodovinski roman
Narodnostafriška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2008
Založba
Prevod Gabriela Babnik
Število strani

447

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

14-15 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ne samo, da s pometanjem pod preprogo tvegamo, da se bo zgodovina ponovila, tvegamo tudi, da se bomo kratkovidno vedli do lastne sedanjosti.

Polovica rumenega sonca je mnogoplastna pripoved o koncu kolonialne dobe, moralni odgovornosti, etični pripadnosti in razrednih vprašanjih. Dogajanje je postavljeno v šestdeseta leta prejšnjega stoletja, v čas državljanske vojne in genocida v Biafri, ko so Igboji, iz katerih izhaja tudi avtoričin rod, razglasili svojo samostojnost. To je bilo obdobje, ki je močno poseglo v duše tamkajšnjih ljudi in so se načela mnogih v strahu pred smrtjo znašla na težki preizkušnji. Kaj so razmišljali, kaj načrtovali, kako so ljubili? Prav ljubezen se tudi tokrat izkaže kot protiutež vojnim grozotam, zato je pripoved vendarle usklajena tudi z optimizmom in upanjem v boljšo prihodnost. Intimne zgodbe, vezane na ozadje nigerijske vojne, avtorica podaja v metaforično bogatem in jezikovno dobro izčiščenem slogu. Do obdobja, ki ga opisuje, ostaja nevtralna; žrtev vojne ne poveličuje. Prizadeva si predstaviti stališča vseh zapletenih ljudi, to pa kvaliteto romana še dodatno dviguje.

Glej tudi:

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Polovica rumenega sonca.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 115
Komentarji: 0
Število ocen: 13
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 15

Dela avtorja