Neukrotljiva

Žanravtobiografski roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaBrežice, 2021
Založba
Prevod Vesna Hauschild
Ključne besede Samorealizacija, Ženske, Duhovnost, Feminizem
Število strani

351

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Če si ptica, sem tudi jaz ptica

Neukrotljiva (ang. Untamed) je nova knjiga ameriške pisateljice Glennon Doyle. Zaslovela je z romanom Bojevnica ljubezni, omenjeni deli sta prodajni uspešnici New York Timesa. Glennon je aktivistka, feministka, pisateljica in govornica ter ustanoviteljica in predsednica dobrodelne organizacije Together rising.
Neukrotljiva je razburljiva in ganljiva zbirka osebnih spominov. Prvoosebno pripovedovalko Glennon je občutek ujetosti v kletki spremljal že od otroštva. Petnajst let je bolehala za bulimijo, saj je želela za vsako ceno biti vitka. V šoli je ponaredila glasova, da se je lahko uvrstila med izbrance, ki so določali, kak naj bi bil človek. Močna želja po popolnosti jo je odnesla v morje alkoholizma, drog, depresije in anksioznosti. Obzorje se ji je začelo razkrivati, ko je prvič zanosila. Prenehala je piti, se drogirati in bruhati. Pozneje je rodila še hčerki. Obkroženo z otroki jo je pretreslo moževo priznanje, da je spal z drugimi ženskami. Začela sta obiskovati partnersko terapevtko, a med reševanjem zakona se je zgodilo nepričakovano. Med govorom na konferenci je z očmi ujela žensko v dvorani in se v hipu zaljubila. Preplavila jo je misel: »Tukaj je.« Danes živi na Floridi z ženo Abby in tremi otroki.

Skozi celoten roman se nam razkriva sporočilo, da je treba za ustvarjanje nečesa novega porušiti staro, kot opisuje avtorica: »Če hočemo zgraditi nekaj lepega in pristnega, moramo porušiti tisto, kar se nam zdi dovolj dobro. Preporod pomeni smrt. Ko se v nas rodi vizija lepšega, pristnejšega in boljšega življenja, se življenje zgleduje po njej.« Prikazana je pot osvoboditve od okov in spon pričakovanj družbe, družine, okolice in skupnosti. Pot spoznanja, da se ti ni treba prilagajati, da bi ugajal svetu. Da je dovolj, da samo si. Najprej je treba osvoboditi sebe, se naučiti imeti rad, da lahko potem deluješ lahkotneje, ljubiš brezpogojno in širiš dobro med ljudmi. Je spodbuda, da namesto trpljenja vedno znova izberemo veselje in radost.

Moje najljubše orodje je jezik. Uporabljam ga zato, da bi pomagala ljudem graditi most med tistim, kar nosijo v sebi, in tem, kar je zunaj. Naučila sem se, da moramo z domišljijo govoriti v jeziku, ki ga razume, če želimo slišati njen glas. (str. 81)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Neukrotljiva.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 70
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja