Škrlatni hibiskus

4,5
(11)
Žanrdružbeni roman
Narodnostafriška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Ključne besede Družina, Nasilje, Medosebni odnosi
Število strani

293

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Tisto noč se mi je sanjalo, da se smejim, čeprav ni zvenelo kot moj smeh, za katerega nisem bila prepričana, kako zveni."

Adichie, nigerijsko pisateljico, poznamo po romanih Polovica rumenega sonca in Amerikanka ter eseju Vsi moramo biti feministi. Sedaj je v slovenščino preveden tudi njen prvenec Škrlatni hibiskus, ta je z objavo leta 2003 požel odlične kritike. Umeščen je v čas vojaškega udara v Nigeriji ter nakazuje tedanje družbene razmere, v ospredju pa je zgodba, ki se odvija za zidovi razkošnega doma. Tam ni čutiti materialnega pomanjkanja, ampak drugačno osiromašenje, posledica telesnega in psihičnega nasilja. Oče, verski fanatik, je življenje svoje družine spremenil v togo in tiho ječo. Otroka, Kambili in Jaja, ter žena živijo v večnem strahu pred njegovimi nenadzorovanimi izbruhi besa, ki puščajo neizbrisljive tako telesne kot duševne rane. Vsak odmik od pričakovanega, vsak najmanjši odpor je strogo kaznovan. Od svojih otrok zahteva nič manj kot popolnost, zato so njuni dnevi podrejeni natančno določenemu urniku. Bojita se očetovega razočaranja, kljub vsemu pa sta mu, sploh petnajstletna Kambili, na nek način slepo vdana in nanj zreta tudi s ponosom, v javnosti namreč velja za uglednega moža, dobrotnika, a kaj ko do svojih bližnjih ne premore kančka sočutja. Na obisku pri teti otroka spoznata drugačne medosebne odnose, ki jih hranijo odkriti pogovori, smeh, pristna čustva, v njima pa budijo novo vero vase.

“Ko je mama odšla, sem ležala v postelji in z mislimi grebla po preteklosti, po letih, ko smo Jaja, mama in jaz govorili bolj z duhovi kot z ustnicami. Do Nsukke. Z Nsukko se je vse začelo; mali vrt tete Ifeome zraven verande njenega stanovanja v Nsukki je prekinil tišinio. Jajevo kljubovanje se mi je zdelo kot poskusni škrlatni hibiskusi tete Ifeome: redko, krhko, s pridušenimi toni svobode, drugačne svobode od tiste, ki je po državnem udaru prihajala iz ust pojoče množice pred vladnim trgom, valujoče z zelenimi vejami. Svobode biti, delovati.” (str. 20–21)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Škrlatni hibiskus.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 46
Komentarji: 0
Število ocen: 11
Želi prebrati: 9
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 13

Dela avtorja