Krvni bratje : roman o berlinskih bandah

Žanrdružbeni roman, družbenokritični roman, eksistencialistični roman, problemski roman, zgodovinski roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Prevod Uršula Rebek
Ključne besede Brezdomci, Družbene razmere, Vzgojni zavodi, Družbena izključenost, Marginalne skupine, Mladoletni prestopniki, Fantje
Število strani

213

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Dečki z ulice

Na ulicah nemških velemest se je v času med obema vojnama znašlo na tisoče brezdomnih otrok. Nekaterim je starše vzela Prva svetovna vojna, drugi so bili žrtve neugodnih gospodarskih razmer. Krvni bratje je roman o preživetju na ulicah Berlina tik pred prihodom Hitlerja na oblast. Do 21. leta, do polnoletnosti, so fantje lahko prebivali v vzgojnih zavodih, kjer pa seveda niso vladale rožnate razmere. Zato mnogi izmed njih od tam pobegnejo. Brez dokumentov jih je pot v večini primerov zanesla med kriminalce in v prostitucijo. Sam si na ulicah Berlina težko preživel. Fantje, med njimi se je sem ter tja znašlo tudi kakšno dekle, so se združevali v bande. V bandah je vladalo načelo “vsi za enega, eden za vse”. Bande so nudile zaščito in vsaj nekaj socialne varnosti. Shajali so se v opuščenih tovarniških barakah in poceni gostiščih. Ples, zabava, cigarete in alkohol so jim pomagali preživeti. Fantje, na višku delovnih sposobnosti, so težko dobili pošten zaslužek. Njihov dan je bil sestavljen iz iskanja kosa kruha, prenočišča in bežanja pred policijo.

Je kaj bolj brezupnega, kot je ogrevalnica v opuščeni remizi? Že ura na dvorišču vse pove: že leta stoji na ena in štirinajst minut. Dvorana je takšna, kot jo je pred letom dni zapustil zadnji premraženec: strahovito umazana, grozno zanemarjena. prenatrpana že v dopoldanskih urah. Takoj pri vhodu so dve, tri grobo zbite mize in klopi. Pri kavniku se za pet pfenigov dobi lonček kave, za naslednjih pet pa še dve suhi žemlji. Tam so motna, nikoli očiščena okna, s kamnitega tlaka se dviga suh prah. Prav zares zdravo okolje za mnoge tuberkulozne bolnike, ki iščejo toploto. Kratek hodnik vodi do prave ogrevalnice. Ja, tu je toplo. Tako toplo, da peklensko smrdi! Od izpuhtevanja na stotine neumitih teles, ponošenih in umazanih oblačil, oblakov slabega tobaka, ki se kuhajo in mešajo v vročini.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Krvni bratje : roman o berlinskih bandah.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 26
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 13
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 9

Morda vam bo všeč tudi