Ona je Ana

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2020
Založba
Ključne besede zdravila, Fantje, Prijateljstvo, Družba, Psihiatrija, Droge
Število strani

155

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

”Med hojo po ulici posluša glasove. Ko ji bodo kaj konkretnega povedali, jih bo upoštevala.”

Delo anonimnega avtorja s psevdonimom Benjamin Okorn je eden izmed prvih slovenskih romanov, ki nam neposredno opisuje soočanje človeka s shizofrenijo. Skozi zgodbo nam avtor razlaga, kaj pomeni živeti v svetu halucinacij ter na razumen način prikaže in predstavi tisto, o čemer mnogi ljudje niti ne razmišljamo, saj se z boleznijo ne spopadamo vsakodnevno. Žal tega ne more reči Ana, uspešna študentka prvega letnika angleščine s povprečno oceno 10. Vedno nasmejano, duhovito in sproščeno dekle nekega dne začenja zaznavati zdravstvene spremembe. Postaja utrujena, napeta, govori nerazumljive stavke in, kar je najhuje, sliši glasove, ki jih prej ni. Psihiater ji postavi diagnozo; shizofrenija. Da bi ugotovil napredek bolezni, se Ana znajde na zaprtem psihiatričnem oddelku bolnišnice Polje, kjer preživi več mesecev. Ko se znova vrne domov in se življenje postavi v stare tirnice, spozna fanta, ki ji zamaje tla pod nogami. Čeprav jo Marjeta, njena najboljša prijateljica, svari pred njegovo družbo, Ana ne posluša nasvetov. En dogodek pripelje do drugega in sedaj se vsi sprašujejo, kje je Ana.

“Ana se pretvarja, da je mirna, obenem pa zaznava mamino vznemirjenost. Tudi slednja se navidez pomiri, toda skrb, da ima Ana spet privide, je noče zapustiti. Povedali so ji, da se psihioza lahko ponavlja. Naj gre vse k vragu, pa ravno njena hčerka! Zakaj jo bog tako kaznuje?!
Kmalu je konec televizijskega kviza in mama se odpravi spat. “Lahko noč, ljubica,” zaželi Ani. “Jutri bova šli pa nekaj ven pojest, kaj praviš?”
“Ja, super, bova šli. Nočko,” reče Ana.”
(str. 119)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ona je Ana.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 6
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2